Sutra se završava konkurs “Arhiton” na temu uređenja gradskih krovova i urbanih džepova

ArhitonCentar za unapređenje životne sredine objavio je konkurs za studente i mlade stručnjake do 27. godina za idejna rešenja na temu uređenja gradskih krovova i urbanih džepova na nacionalnom konkursu „Arhiton“ koji traje do 15. maja.

Cilj projekta je angažovanje mladih na projektima iznalaženja rešenja za ublažavanje klimatskih promena u urbanim sredinama.

Klimatske promene u urbanim sredinama izazivaju brojne negativne efekte, poput „toplotnog ostrva“ koji se može umanjiti ozelenjavanjem krovova povećanjem zelenih površina na malim gradskim posedima, takozvanim urbanim džepovima.

U prvoj rundi konkursa stručni žiri će izabrati do 20 najboljih idejnih rešenja u obe kategorije, a u drugoj rundi, 5. juna u Domu omladine Beograda, autori odabranih radova će imati priliku da predstave svoja idejna rešenja žiriju i publici od kojih će najbolja biti publikovana i izložena na 5. Međunarodnom festivalu zelene kulture “Green Fest” u oktobru u Beogradu.

Nacionalni konkurs „Arhiton“ i projekat „Klima se menja, a ti?“ podržali su Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Arhitektonski fakultet i Šumarski fakultet u Beogradu, EU info centar, Dom omladine Beograda i kompanija “Lenovo”.

Konkursna dokumentacija