Sutra besplatan ulaz u Nacionalni park Durmitor

Vesti | Turizam | Region

Foto: Energetski portal

Povodom Dana Nacionalnog parka Durmitor u četvrtak 6. septembra ulaz u to zaštićeno prirodno područje biće slobodan. Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore ulaz će biti slobodan shodno Odluci o visini naknada Javnog preduzeća za „Nacionalni parkovi Crne Gore“.

Nacionalni park Durmitor se zahvaljujući brojnim prirodnim i kulturnim vrednostima i raznovrsnom turističkom ponudom zasnovanom na aktivnom turizmu izdvaja među zaštićenim područjima Dinarskog regiona.

–  Ovaj značajan dan za Nacionalni park Durmitor, 6. septembar, obeležićemo kroz radnu akciju čišćenja svih značajnih turističkih destinacija na prostoru Parka. Podsećamo da je kao prirodno dobro izuzetne univerzalne vrednosti, Nacionalni park Durmitor, 1980. godine, upisan na UNESKO listu svetske kulturne i prirodne baštine, a reka Tara u Svetske ekološke rezervate biosfere, 1977. godine, kazao je direktor Nacionalni park Durmitor, Tomo Pajović.

Do sada je Nacionalni park Durmitor posetilo 165.000 turista.

– To predstavlja povećanje od 13 odsto u odnosu na prošlu godinu kada je Nacionalni park posetilo 146.000 ljubitelja prirode, kazao je Pajović.

Najviše posetilaca parka, kako navodi je iz regiona, kao i iz Francuske, Nemačke, Rusije, Belgije, Poljske, Izraela i Velike Britanije koji su posetili to zaštićeno područje i uživali u brojnim aktivnostima u parku. Nacionalni park, dodaje, beleži i povećanu posetu turista iz azijskih zemalja, posebno Kine.

– Domaći i međunarodni turisti su zainteresovani za pešačke i biciklističke staze, planinarenje, rafting rekom Tarom, kao i obilazak Crnog jezera i ostalih planinskih jezera.

– Imajući u vidu da sezona i dalje traje, uveren sam da će ovogodišnja poseta dostići broj od 200.000 turista, zaključio je Pajović.

Nacionalni park Durmitor osnovan je 1952. godine.

Milisav Pajević