Susret sa poverenikom za energetiku i klimatske promene

Region | Klimatske promene

MediaThumbnailHandler.ashxMinistar zaštite okoline i energetike Hrvatske Slaven Dobrović sastao se u petak u Briselu s Miguelom Ariasom Canjeteom, poverenikom Evropske komisije za klimatsku i energetsku politiku. Ministar je poverenika informisao o toku procesa ratifikacije globalnog klimatskog sporazuma, tzv. Pariskog sporazuma. Govorilo se i o  statusu projekta LNG terminala na Krku, kao i aktivnostima vezano uz INA-u i usklađivanje Zakona o tržištu plina sa evropskom praksom.

„Povereniku smo najavili da već u martu da očekujemo upućivanje Pariskog sporazuma na ratifikaciju u Sabor. Doneli smo Plan upravljanja otpadom, radi se Niskougljična strategija i Strategija prilagođavanja klimatskim promenama, a pokrenuli smo i izradu Energetske strategije. Sve to doprinosi ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma u pogledu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte“ – rekao je ministar Dobrović.

Ministar je povereniku Canjeteu prezentovao i trenutno stanje u vezi sa projektom gradnje LNG terminala na Krku ističući kako se ozbiljno radi na rešavanju otvorenih pitanja, na rešavanju tarifnog sistema kao i tržišta plina koje će se urediti kroz izmene Zakona o tržištu plina i time će se RH uskladiti sa EU propisima.

„Čuli smo da se LNG Hrvatska smatra prilično prihvatljivim projektom i da će verovatno biti omogućeno sufinansiranje“ – istakao je ministar Dobrović.

Izvor: mzoip.hr

V.Vukajlović