Ko je superjunak energetske efikasnosti u BiH?

Foto-ilustracija: Unsplash (Ben Wicks)

Imajući u vidu poznatu poslovicu koja kaže da „Na mladima svet ostaje“, superjunak Bipster je, u cilju edukacije najmlađih o važnosti energetske efikasnosti, prethodnih dana posetio nekoliko osnovnih škola na području Zeničko-dobojskog kantona. O tome kako da postanu heroji i spasu planetu Zemlju učili su osnovci u OŠ „Vladimir Nazor“ Zenica, OŠ „Olovo“Olovo, „Drugoj osnovnoj školi“ Zavidovići, te OŠ „Enver Čolaković“ Breza.

Cilj ovog superjunaka je da, kroz edukativno-zabavnu radionicu, najmlađe generacije poduči o važnosti pametnog korišćenja energije. Upravo iz tog razloga je Bipster s učenicima razgovara o celom procesu nastanka globalnog zagrevanja, kao i njegovim posledicama po našu planetu.

„Spasavanje reka, šuma i svih drugih zelenih površina planete Zemlje naš je zadatak!“ rekao je Bipster, deleći savete za pametniju upotrebu energije. „Ne ostavljajte vodu da teče dok perete zube ili se umivate. Ugasite svetlo nakon što izađete iz prostorije, nemojte bespotrebno trošiti energiju. I ne zaboravite, elektronske uređaje moramo gasiti, a ne ostavljati ih na stand-by-u.“

Foto-ilustracija: Unsplash (Aneta Pawlik)

Upotrebom modernih tehnologija, superjunak Bipster je proces učenja i zabave spojio u korisnu celinu, zajedno sa prenošenjem znanja o značaju energetske efikasnosti za budućnost planete Zemlje. Upravo iz tog razloga je Bipster školarcima predstavio i Bipomat, interaktivni edukativni uređaj uz čiju pomoć im je pokazao kako energetski efikasno ponašanje može spasiti svet. Istovremeno, ovaj superjunak je koristio i druga zanimljiva pomagala, poput posebne kamere uz pomoć koje je demonstrirao izgled uređaja kada koristi energiju, u poređenju sa onim koji je ugašen.

Ovakav pristup imao je ključnu ulogu u prikupljanju pažnje učenika i pravljenju ugodne atmosfere, pritom demonstrirajući važnost edukacije najmlađih za budućnost naše planete. Ove radionice realizovane su u okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH (BEEP), koji, uz kreditna zaduženja Svetske banke, implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Izvor: Energetika.ba