Sunčeva energija iz svemira – budućnost OIE

Svet

Sunčeva energija iz svemira – budućnost OIEIstraživačka laboratorija američke mornarice predstavila je dva modula koja su u fazi testiranja, a pomoću kojih bi se izdvajala sunčeva energija iz svemira i preusmeravala na zemlju. Uz pomoć ovih modula koji koriste reflektore da koncentrišu sunčevu svetlost do satelita koji će je zatim poslati na zemlju može se generisati dovoljno električne energije za napajanje čitavog grada.

Istraživači predvođeni doktorom Paul Jaffe napravili su dva različita dizajna za ove module. Prvi dizajn podrazumeva čuvanje električnih komponenti između jednog ogromnog četvrtastog fotonaponskog panela koji je okrenut prema suncu i kvadratne je osnove sa produženom antenom koja usmerava prikupljenu energiju ka zemlji. Elektronski sistem koji se nalazi u centru transformiše prikupljenu solarnu energiju u radio-talase koji se lako mogu preneti do prijemnika.

Drugi dizajn je efikasniji, a podrazumeva cik-cak modul koji ima veću površinu kako bi prikupio više solarne energije. Ovakvi cik-cak paneli mogu da prikupe više energije od običnih, a i više energije može biti emitovano do prijemnika.

U toku je istraživanje koje bi trebalo da pokaže gde će ovi paneli biti efikasniji, u stratosferi ili u svemiru.

S.J.