Sunčano ili kišovito ovaj solarni panel proizvodi energiju

Foto: Pixabay

Izumitelji su stvorili novu generaciju solarnih panela koji generišu električnu energiju iz kapljica kiše što omogućava stvaranje energije čak i kada je sunce zaklonjeno iza oblaka.

Solarne elektrane uzimaju maha širom sveta jer je cena ove tehnologije opala za skoro 90% u poslednjih deset godina načinivši je najjeftinijim načinom proizvodnje električne energije u mnogim delovima sveta. No, mana ove tehnologije jeste ta što zavisi od klimatskih uslova kao što su sunce i oblačnost.

Nova naprava, koja je predstavljena u laboratoriji Sučov univerziteta u Kini, sadrži dva providna polimerska sloja preko solarne ćelije. Kada kapljice kiše padnu na ove slojeve i skotrljaju se sa njih, trenje genereiše električni naboj.
„Naša naprava može da generiše električnu energiju u bilo koje doba dana i u svim klimatskih uslovima“, rekao je Baokan San sa ovog univerziteta. „Ono što je sjajno je to što naša naprava proizvodi električnu energiju čak i noću u slučaju da pada kiša.“

Drugi istraživači su nedavno osmislili sličan dodatak solarnim panelima koji su nazvali triboelektrični nanogeneratori (TENGS), ali ovaj novi dizajn je bitno jednostavniji i mnogo efikasniji jer sloj polimera služi kao elektroda i za TENG i za solarnu ćeliju.

„Zahvaljujući našem jedinstvenom dizajnu ovaj uređaj postaje dosta lakši“, rekao je San. „U budućnosti ćemo raditi na tome da integrišemo ovaj uređaj u mobilne i druge fleksibilne naprave, kao što je elektronska odeća. Ali, način na koji ovaj mehanizam proizvodi energiju mora da bude dalje unapređen pre nekih praktičnih upotreba.“
San je takođe izjavio da ova oblast napreduje vrlo brzo i da očekuje da će prototip proizvoda biti napravljen u roku od 3 do 5 godina.

Drugi naučnici iz Kine takođe su koristili TENG na solarnim ćelijama kako bi iskoristili energiju vetra što takođe može da se inkorporira u ovaj izum.

„Ova ideja je vrlo interesantna- hibridna naprava koja prikuplja kinetičku energiju iz vode bez da uništi energiju koju sakuplja solarna ćelija“, izjavio je Varun Sivaram na veću za inostrane poslove Amerike i autor nove knjige o solarnoj energiji. Doduše Varun smatra da bi energija koju ovaj uređaj generiše pomoću kapljica kiše mora biti znatno veća kako bi načinila neku značajniju razliku u funkcionisanju uređaja.

Na polju solarne energije naučnici smišljaju inovacije svakodnevno i ovo je jedna od industrija koja se najbrže razvija u svetu.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian