Sunčana strana Krima

Svet

solarOstrvo Krim (Crimea) trenutno je u epicentru svetskih političkih tema, a prema statistici proizvodnje „čiste“ energije iz obnovljivih izvora može biti u epicentru „zelene “energetike i to naročito po iskorišćenom potencijalu solarne energije.

Preko 38 odsto električne energije koja se potroši na Krimu dolazi iz 4 solarne elektrane čija je ukupna snaga preko 227,3MW.

Najveća solarna elektrana u Evropi nalazi se upravo na Krimu, a njena snaga je 106MW. Reč je o solarnoj elektrani „Perovo“ koja je četvrta po veličini na svetu, a čini je preko 440 hiljada solarnih panela koji godišnje proizvedu preko 135GWh električne energije.

Solarna elektrana „Ohtonokovsko“, takođe na Krimu, ima snagu od 86MW, a po veličini je druga u Evropi i šesta u svetu. Godišnje proizvodi preko 100GWh električne energije što je dovoljno za snabdevanje oko 20 hiljada domaćinstava.

Na Krimu se nalaze i solarne elektrane „Mitjaevo“ čija je snaga 32MW, kao i solarna elektrana „Rodnikovskaja“ snage 7,5MW.

Osim iz solarnih elektrana, velika količina električne energije proizvodi se iz vetroparkova kojih na Krimu ima 7. Njihova ukupna snaga je 68,2MW, a sastoje se od 551 vetrogeneratora.

Od januara do septembra prošle godine na Krimu je iz obnovljivih izvora energije proizvedeno 285,8 miliona kWh električne energije, od čega iz solarnih elektranana 251,2 miliona kWh, dok iz vetroparkova 34,6 miliona kWh.

S.J.