Sudar brodova kod Korzike, izlila se nafta

Vesti | Svet | Goriva | Nafta

Foto: Twitter – screenshot (@MarineNationale)

U nedelju, 7. oktobra 2018. godine, u Sredozemnom moru severno od Korzike sudarili su se brodovi iz Tunisa i sa Kipra, a u more se tom prilikom izlilo gorivo. Nesreća se dogodila kada je tunižanski teretnjak naleteo na kiparski brod za kontejnere, usidren na oko tridesetak kilometara od francuskog ostrva.

Iako se događaj odigrao u francuskim vodama, na osnovu ugovora o saradnji pri suzbijanju zagađenja u mediteranskom regionu, Francuskoj su u pomoć pritekle i Italija i Monako. Čišćenje je počelo odmah sutradan. Mrlje nafte su se proširile na 20 kilometara Mediterana, otkrile su francuske pomorske vlasti.

Stručnjaci su najpre postavili plutajuću branu koja je imala ulogu zaustavljanja daljeg širenja štetnih materija, a potom posebnim napravama usisavali već izlivenu naftu. U procesu čišćenja su učestvovali brodovi i letelice.

Pretpostavlja se da se nesrećan slučaj desio krivicom broda iz Tunisa zato što se „kretao brže u odnosu na svoju sposobnost reagovanja u neočekivanim situacijama“.

Francuski ministar zaštite životne sredine Fransoa de Rugi rekao je da je oko 600 tona pogonskog goriva završilo u moru i osudio „neuobičajeno ponašanje“ tunižanskog broda. Oficiri paravojne policije Francuske bili su prevezeni avionima kako bi istražili incident, međutim, tada je još bilo prerano za donošenje konačnih zaključaka, dodao je on.

Korzika je poznata po svojim čistim vodama i plažama, te su mobilisani i civilni i vojni timovi kako bi se sprečile ekološke posledice. Korzički lider Žil Simeoni oglasio se na društvenoj mreži Twitter odlučan da pronađe uzrok nesreće koja se dogodila u relativno mirnim vodama sa dobrom vidljivošću.

Jelena Kozbašić