Sud u Indiji naložio mere protiv zagađenja

Svet

ndIndijski Vrhovni sud naložio je prošle nedelje nekoliko mera za smanjenje zagadjenja u Nju Delhiju, medju kojima je privremena zabrana prodaje velikih dizel vozila i uvodjenje visokih nameta za kamione.

Vrhovni sud je naredio da se u naredna tri meseca obustavi prodaja dizel vozilima s motorima preko 2.000 kubika u Nju Delhiju i predgradjima. Takodje je zabranjeno da u grad ulaze kamioni stariji od 10 godina. Sva taksi vozila, uključući i servise za prevoz poput Ubera, moraju da do 31. marta predju na gas.

Sud Tirat Sing Takura naložio je vlastima Nju Delhija da uvedu stroga oganičenja za spaljivanje smeća. Svetska zdravstvena organizacija prošle godine je proglasila Nju Delhi za najzagadjeniji grad na svetu, dok je još 12 indijskih gradova medju 20 najzagadjenijih. Ove godine je indijska uprava za životnu okolinu ustanovila rekordno prisustvo čestica PM2,5 koje zbog svoje male veličine mogu prodreti duboko u pluća.

Pre desetak dana, vlasti Nju Delhija su najavile da će od januara privatnim vozilima biti dozvoljeno da se kreću gradskim ulicama po principu parnih i neparnih registarskih brojeva.

Izvor: www.zelenasrbija.rs

Photo: www.zelenasrbija.rs