Subotički osnovci učili o divljoj flori i fauni

U Zoološkom vrtu na Paliću, u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, održana je nedelja posvećena trećem martu – Svetskom danu divljih vrsta.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Tokom cele nedelje organizovana su interaktivna predavanja i radionice za učenike osnovnih škola.

Manifestaciju je posetilo oko 500 đaka koji su imali priliku da se upoznju sa značajem očuvanja divlje flore i faune.

Кristijan Ovari, biolog zoo-vrta Palić, organizovao je izložbu artefakata zaplenjenih vrsta životinja.

Cilj je bio da se deci približe životinje koje ne mogu da se vide u našem prirodnom okruženju, da im se objasni zbog čega trgovina životinjama ugrožava te životinje i koji su to faktori koji ih ugrožavaju.

Ilija Miljković i Marina Janjoš iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode su organizovali niz radionica. Subotički đaci su se upoznali sa značajem „CITES“ konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune. Deca su takođe naučila šta treba da urade ukoliko primete povređenu životinju u prirodi. Objašnjeno im je šta Zoološki vrt Palić i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode rade kako bi spasili ugrožene životinjske vrste.

Ilija Miljković iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, napomenuo je da su ovakve edukacije prilika da se pokaže deci da neko i u našoj sredini brine o ugroženim vrstama životinja.

On je istakao da je odsek Zavoda za operativne poslove sa divljim životinjama u 2018. godini imao 268 aktivnosti posvećenih zaštiti divljih vrsta.

Vesna Davidović, koordinatorka programa obrazovanja Zoološki vrt Palić, rekla je da je ovo druga godina za redom da Zoološki vrt Palić obeležava nizom edukativnih aktivnosti 3. mart, dan posvećen zaštiti divljih i ugroženih vrsta flore i faune.

Milisav Pajević