Studio pravi eko čaše od povrća

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Kreativni studio CREME koristi isušenu tikvicu da obezbedi kompostabilnu alternativu papirnim i plastičnim kontejnerima. Američka firma razvila je ovu održivu metodu kao alternativu kupovini čaša za kafu za jednokratnu upotrebu.

U pokušaju da smanji upotrebu plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu, ova firma je počela da proizvodi ovaj eko materijal u kalupima kako bi stvorio biorazgradive kompostabilne čaše koje se mogu proizvoditi u masovnoj razmeri.

Biljke koje rastu brzo su korišćene za skladištenje tokom istorije, kada se njihova jaka spoljna koža i vlaknasto unutrašnje mesto osuše oni postaju vodonepropusni.

CREME uzgaja tikve u laboratoriji kako bi proizveli konzistentniji proizvod nego što je to moguće u spoljnim uslovima. Zaposleni se nadaju da će ove zelene posude napraviti veliku razliku. Trenutno manje od 1% čaša za jednokratnu upotrebu se reciklira nakon odlaganja. Predvodnik studije izjavio je: „Mi možemo da uzgajamo ove biljke u prilagodljivim funkcionalnim oblicima kao što su čaše ili bočice koje se mogu kompostirati umesto što bi popunjavale deponije kao što je to slučaj sa plstičnom ambalažom.“

„Kao i svi novi projekti počinjemo polako i nadamo se da ćemo povećati količinu i smanjiti cenu po proizvodu da bi mogao da se takmiči sa industrijom plastike.“

Milan Zlatanović

Izvor: enegylivenews