Studentska konferencija o zaštiti životne sredine

fisec-logo_1463143097.336x350Druga međunarodna naučna studentska konferencija zaštite životne sredine (FISEC) održaće se od 18. do 22. maja u Studentskom kulturnom centru Beograda. FISEC okuplja stručnjake iz prirodnih i društvenih nauka sa ciljem da promoviše multidisciplinarnost i podstiče razmenu i implementaciju naučnih dostignuća. Program obuhvata interaktivna predavanja studenata i stručnjaka fakulteta iz zemlje i regiona, kao i stručne obuke i radionice.

Organizator i idejni tvorac Konferencije je Udruženje zaštite životne sredine RIO koje su osnovali studenti Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Koorganizatori konferencije su organizacija civilnog drustva Green Link, Studentska asocijacija šumarskog fakulteta i Organizacija srpskih studenata u inostranstvu.

Konferencija se otvara 18. maja, drugi dan konferencije je posvećen najnovijima istraživanjima u prirodnim naukama (biologija, hemija, geografija…), treći dan su aktuelne teme iz oblasti arhitektonskih, tehničko-tehnoloških, elektrotehničkih i srodnih nauka, a četvrti ekonomski, pravni i sociološki aspekti u zaštiti životne sredine.  Deo programa konferencije je i studija slučaja koja ove godine govori o posledicama narušene životne sredine. Petog poslednjeg dana konferencije predstaviće se rezultati studije slučaja i rešenja dobijena na edukacijama i treninzima. Sastavni deo konferencije su stručne obuke i radionice o pokretanju biznisa, novinarstvu, naučnoj komunikaciji i radionica usmerena na analizu uticaja obnove i revitalizacije napuštenih industrijskih objekta na urbani razvoj i transformaciju Beograda. Jedno od predavanja na konferenciji posvećeno je Nacionalnoj strategiji za borbu protiv klimatskih promena.

Vesna Vukajlović

www.beta.rs