Studenti pokreću projekat elektro-vozila

Mobilnost

Udruženje Studentska Tehnička Takmičenja, čiji je prvi projekat započeo u Beogradu 2010. godine pod nazivom „Drumska Strela“, ove godine osniva još jedan tim, koji će se baviti projektovanjem i izradom elektro-formule.

KO SU ONI?

Foto: Formula Student tim

Oni traže nove članove za njihov tim. Oni su studenti Beogradskog univerziteta i imaju nešto zajedničko. Genijalni u svojim oblastima, inovativni na svojstven način, oni su članovi Formula Student tima koji će napraviti prvo električno trkačko vozilo u Srbiji. Videti formulu na kojoj si radio kako prevazilazi sve prepreke, uočiti delovanje svih sila koje si cele zime predviđao i osećati pripadnost jednom timu stvari su zbog kojih su oni ovde. Ako misliš da je ovo za tebe, ne oklevaj, prijavi se na sledećem linku: www.stt.org.rs/konkurs. Konkurs je otvoren do kraja oktobra.

Jedinstven projekat u kom studenti imaju priliku da teorijsko znanje sa fakulteta primene u praksi, ali još važnije, steknu nova i prošire svoje vidike, prisutan je u Srbiji već 8 godina. Novi tim su osnovali nekadašnji članovi današnje Tenfor Drumske Strele, a njihov cilj je da znanje i iskustvo iz prethodnog projekta povežu sa svežim idejama novih članova, koje ove godine očekuju u velikom broju. Na taj način će se pod okriljem udruženja STT naći dve formule, jedna sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, i jedna sa električnim pogonom, po prvi put u Srbiji.

Koliko je elektro-vozilo važno, govori činjenica da se o električnim automobilima u Srbiji priča već godinama. U okruženju gde i dalje vlada pravilo da svi voze automobile sa motorom SUS, naši studenti će krenuti sa projektovanjem i izradom električnog trkačkog automobila. Za to su im potrebne veoma skupe i teško dostupne komponente, ali oni već prave planove kako da obezbede sve na vreme, kako bi mogli da krenu sa izradom i testiranjima što ranije.

Najviše studenata se, kao i svake godine, očekuje sa Mašinskog fakulteta, ali i sa Elektrotehničkog fakulteta koji će imati bitnu ulogu u stvaranju prve električne formule. U projektu takođe učestvuju i studenti TMF-a, Ekonomskog fakulteta, FON-a, ali i Vojne akademije. Uslov za prijem u tim je upisana minimum treća godina fakulteta, odnosno druga, za junior članstvo.

Studenti se takmiče na prestižnim međunarodnim Formula Student takmičenjima, u konkurenciji sa više od 600 univerziteta iz celog sveta. Do sada su predstavili sedam vozila i učestvovali na 17 takmičenja, gde su postigli zapažene rezultate. Prethodne sezone, 2018, zabeležili su šesto mesto u disciplini Skid Pad u konkurenciji od 50 timova u Italiji, i peto mesto u najznačajnijoj, trci izdržljivosti, u konkurenciji od 36 timova u Češkoj Republici.