Studenti Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u poseti Arhus centru Subotica

Foto: Milisav Pajević

Nakon obilaska gradskog prečistača otpadnih voda u Subotici, 13. novembra Regionalni Arhus centar Subotica tradicionalno su posetili studenti Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Buduće inženjere zaštite životne sredine pozdravila je Snježana Mitrović, rukovodilac Arhus centra i Udruženja TERRA’S koja je, između ostalog, rekla da je sada već tradicionalna poseta dokaz značaja postojanja ovakvih organizacija koje mladima pružaju informaciju i neformalan oblik obrazovanja.

Da bi spoznali važnost primene Zakona o Arhuskoj konvenciji u praksi, prikazan im je film u kojem je poseban akcenat dat na oblast upravljanja otpadom: kako se rešavaju problemi građana, ali i o Regionalnoj deponiji Subotica koja bi trebalo da krene u probni rad početkom 2018. godine.

Emitovan im je i film „Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog i Ludaškog jezera”, autora Nikole Tumbasa.

To je bio uvod u stručno predavanje, Mišela Rohmana, diplomirani hidrolog, koji je došao u Suboticu 2011. godine preko projekta nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), angažovanog kao savetnik za sanaciju jezera Palić i Ludoš pri preduzeću „Park Palić“. Između ostalog. osvrnuo se na potpisan sporazum o finansiranju predloženih mera iz „Plana za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline“, a ukupna vrednost investicije je 7,5 miliona evra, od čega je donacija Vlade Nemačke 6,5 miliona evra.

 – Dosta je urađeno, ali se nalazimo pred još većim izazovima kada počne sprovođenje investicije –  Rohman je izjavio o dosadašnjim aktivnostima – od sprovođenja eksproprijacije zemljišta oko jezera do sanitarnog izlova ribe, koja je pokazala katastrofalne rezultate: više od 90 odsto je invazivna vrsta ribe, babuška.

Projekat „Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom” Udruženja TERRA’S podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Milsav Pajević