Studenti ETF-a u polufinalu studentskog takmičenja inovacija u Los Anđelesu!

Vesti | Mobilnost | Srbija

H-Bridges tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu plasirao se u polufinale međunarodnog studentskog takmičenja u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja International Future Energy Challenge. Ovogodišnja tema je električni pogon za bicikl i H-Bridges želi da upravo oni naprave najbolji od svih!

Foto: H-Bridges

Prema uslovima takmičenja, neophodna finansijska sredstva članovi tima moraju da obezbede samostalno, bez većeg učešća matičnog Fakulteta. Sredstva su potrebna kako bi se obezbedila sofisticirana oprema za razvoj uređaja i za troškove putovanja na polufinale takmičenja. Ono se ove godine održava od 17. do 21. marta 2019. u Los Anđelesu u okviru jedne od najvećih svetskih konferencija APEC 2019 (Applied Power Electronics Conference 2019).

Kako bi otputovali u Sjedinjene Američke Države, studentima su neophodna sredstva zainteresovanih kompanija i pojedinaca. Ukoliko želite da podržite srpsku nauku i projekat razvijanja elektropogona za dvotočkaše na kojem radi H-Bridges, obratite se mentoru ekipe Aleksandru Miliću na broj telefona +381 (0)65 614 41 16 ili pošaljite mejl na h-bridges@student.etf.bg.ac.rs.

Foto: H-Bridges

H-Bridges svojim članovima pruža mogućnost za stručnim i profesionalnim usavršavanjem koje proširuje tradicionalno univerzitetsko obrazovanje. Kroz jednogodišnje multidisciplinarne projekte i timski rad, studenti imaju priliku da rade na atraktivnim temama sadašnjice, koje će u budućnosti biti još atraktivnije: električna vozila, obnovljivi izvori energije, efikasno i pametno korišćenje električne energije…

Tim svake godine okuplja studente sa odseka za Energetiku, Signale i sisteme, Elektroniku, Telekomunikacije i Informacione tehnologije i radi na razvoju uređaja energetske elektronike koji ispunjava visoke zahteve propisane od strane organizatora IFEC takmičenja. H-Bridges se sastoji iz više manjih timova: tima za hardver, tima za softver, tima za simulacije, tima za PCB dizajn, tima za marketing i tima za skupljanje sredstava. Njihovi mentori su prof. dr Slobodan Vukosavić i asistent Aleksandar Milić.

Studenti trenutno rade na razvoju drajva za električni bicikl kao zadatak novog takmičenja. Razvijena tehnologija treba da bude veoma pouzdana, kompaktna i da ispunjava različite norme iz aspekta efikasnog korišćenja energije. Prioriteti budućih elektrotehničara, u okviru ovog projekta, su pametno skladištenje električne energije i bezbednost prilikom korišćenja uređaja. Bitan zahtev za ovu godinu je ograničenje temperature kućišta jer bicikl treba da koriste ljudi i deca svih uzrasta. Na kraju takmičenja razvijeni uređaj će biti testiran u različitim laboratorijskim i realnim uslovima.

Ovogodišnje finale se organizuje u gradu Medison u američkoj saveznoj državi Viskonsin.

Svojom donacijom možete da doprinesete da se ideja uspešnih beogradskih studenata „probije“ na svetsko tržište elektromobila, ali i da se njihov moto „Uštedimo gvožđe i bakar pametnom upotrebom silicijuma i softvera!“ sprovede u delo.

Za više informacija posetite njihov sajt http://www.h-bridges.etf.bg.ac.rs/.

Jelena Kozbašić