Student od maski za lice pravi stolice

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucrezia Carnelos)

Koronavirus nam je svima u život uneo izvesne promene i naterao da stvorimo nešto drugačiju rutinu. Jedna od stvari koju smo do juče viđali uglavnom na lekarima i medicinskim sestrama su zaštitne maske. Danas vas svi gledaju po malo čudno ako jedna takva maska nije sastavni deo vašeg „autfita“.

Međutim, ono o čemu skoro niko ne razmišlja je šta se dešava sa zaštitnim maskama pošto što ih iskoristimo. Nakon odlaganja u kantu za smeće, nažalost, ova zaštitna oprema postaje potencijalni infektivni otpad.

Zahvaljujući ljudskoj nemarnosti procenjuje se da je do kraja potekle godine u okeanima završilo preko 1.500.000.000 maski.

Značaj pravilnog odlaganja otpada prepoznao je i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Batut” koji je preporučio da iskorišćene maske i nesterilne rukavice za jednokratnu upotrebu, papirne i vlažne maramice (sa ili bez alkohola), ubruse, kao i ambalažu poreklom od sredstava na bazi alkohola za higijenu ruku odlažemo u posebne kese koje je potrebno dobro zatvoriti.

Reciklaža ove vrste otpada i dalje nije zastupljena jer je proces dosta komplikovan, naročito kada je reč o prikupljanju i pravilnoj selekciji.

Za sada maske u Srbiji završavaju na deponiji „Vinča“ zajedno sa ostalim komunalnim otpadom.

Južnokorejski student, Kim Ha-neul, smislio je način kako bi deo ovog problema mogao da se reši.

Uznemiren taloženjem otpada koji stvaraju jednokratne maske za lice, koje se prave od polipropilena, ovaj student našao je ekološki prihvatljivo rešenje – uz pomoć nekoliko alatki napravio je od njih tronožne stolice. Projekat nosi naziv „Stack and Stack“ („slaganje i odlaganje“ prim. aut.), a za izradu jedne ovakve stolice potrebno je 1.500 maski.

Plastika se može reciklirati, pa zašto ne bismo reciklirali maske za lice koje su napravljene od plastike?“ rekao je dvadesetrogodišnji Kim.

On je u junu postavio kutiju za sakupljanje maski u svojoj školi (Univerzitet za umetnost i dizajn u gradu Juvang), i na taj način prikupio 10.000 iskorišćenih maski, a više od tone neispravnih primio je i iz lokalne fabrike.

Kako bi umanjio rizik od prenosa koronavirusa, Kim maske čuva najmanje četiri dana pre nego što ih iskoristi, a zatim iz njih uklanja elastične trake i aluminijumske žice, nakon čega ih ređa u kalup i topi uz pomoć toplotnog pištolja temperaturom preko 300 stepeni Celzijusa.

Foto-ilustracija: Unsplash (Claudio Schwarz)

Tronožne stolice visoke su 45 centimetara, a mogu se napraviti u bilo kojoj boji – sve zavisi od kombinacije boja maski koje tom prilikom koristi. Kim je projekat prezentovao na svojoj diplomskoj izložbi.

Planovi za budućnost su da od recikliranih maski napravi i druge komade nameštaja kao što su sto ili lampa, a nada se da će potencijal ovog projekta prepoznati i Vlada njegove zemlje, kao i privatne kompanije, a zatim se i uključiti postavljanjem specijalnih kanti za odlaganje maski u njihovim  poslovnim prostorijama.

Septembra protekle godine, prema vladinim podacima, Južna Koreja proizvela je više od milijardu maski samo za domaću upotrebu.

Stolice još uvek nisu u prodaji, ali je dizajn dobio pohvale od strane kolega i šire javnosti. Koronavirus će proći, a ove stolice će ostati kao podsetnik nesvakidašnjeg perioda u istoriji čovečanstva.

Jovana Canić