Struju u Srbiji štedi 80% građana – Popust na električnu energiju ostvaruje više od polovine domaćinstava

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Između 55 i 60% domaćinstava mesečno ostvari popust na električnu energiju od 5%, jer redovno plaća račune. EPS-ove ankete pokazuju i da 81% građana štedi struju. Mnogi zbog toga menjaju i navike, jer vode računa da uređaje koji troše najviše struje, uključuju noću po jeftinijoj tarifi.

Domaćinstvima znači da u mesečnom obračunu imaju više kilovata potrošenih po nižoj tarifi, jer je tada struja četiri puta jefinija.

Potrošači ističu da uglavnom mašinu za veš i bojler uključuju noću, dok neke domaćice i skuvaju ručak po jeftinijoj tarifi.

EPS-ova statistika pokazuje da jeftiniju struju noću može da koristi 70% srpskih domaćinstva, jer imaju dvotarifna brojila. Oni koji imaju jednotarifne strujomere nemaju tu mogućnost.

– Negde oko 37% energije se utroši u nižoj tarifi, to zavisi od sezone i vremena. Konkretno u februaru, kada je reč o grejanju, taj procent ide i do 42% – objašnjava direktor Snabdevanja električnom energijom Radovan Stanić.

Niža tarifa svima traje osam sati, ali ne počinje u isto vreme. Od 22 časa do 6 sati ujutru ili od 23 sata do sedam časova ujutru. U Beogradu od ponoći do 8 ujutru.

Niža tarifa u pojedinim delovima Srbije počinje u različito vreme da bi se, kako kažu u EPS-u, izbeglo preopterećenje elektrosistema.

Tvrde i da sezonsko pomeranje časovnika ne remeti korišćenje jeftinije struje, jer se signal za promenu tarife sa zimskim i letnjim računjem vremena usklađuje automatski.

Nižu tarifu označava crvena lampica, ako ne svetli sve vreme znači da ne registruje jeftinu struju.

– Trebalo bi da radi indikatorska lampica. Postoje dve moguće okolnosti ili da uklopni sat odnosno naprava ne radi kako treba ili da jednostavno ni brojilo ne registruje nižu tarifu. U tom slučaju bi se trebalo obratiti nadležnoj distruibuciji da se proveri o čemu se radi – kaže Stanić.

Da građani redovnije izmiruju račune za struju, pokazuje i sve bolja naplata, a za februar je premašila 96%.

Izvor: eKapija