Struja neće poskupeti od 1. septembra

Svet

EPS

„Elektroprivreda Srbije“ nije podnela zahtev za poskupljenje struje Agenciji za energetiku, tako da ne treba očekivati da će struja od 1. septembra poskupeti, rekao je u petak (8. avgusta 2014. godine) u susretu s novinarima v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ gospodin Aleksandar Obradović.

„Nismo tražili poskupljenje. Ne planiramo ni da uputimo takav zahtev sve dok ne bude jasno sa kolikim finansijskim sredstvima možemo da računamo iz kredita i donacija koji će nam biti omogućeni nakon donatorske konferencije“, objasnio je gospodin Obradović.

Sve i da struja poskupi, dodaje Obradović, ta korekcija ne može rešiti probleme EPS-a, niti građani treba kroz višu cenu kilovat-sati da rešavaju probleme EPS-a. Cilj je da se smanje dnevni gubici od po 100.000 evra, ili godišnje 36 mil evra i to kroz racionalnije poslovanje.

Upitan koliko je izmena tarifnog sistema važna za EPS i naplatu struje, gospodin Obradović je objasnio da je novi tarifni sistem u nadležnosti Agencije za energetiku, ocenjujući da ni tako ne može da se reši problem ovog javnog preduzeća, jer promena tarifnog sistema ne utiče na rast prihoda.

izvor: politika