Struja iz obnovljivih izvora za potrebe javne rasvete u Hrvatskoj

Region

javna rasveta solarU Hrvatskoj je pokrenut pilot projekat napajanja ulične rasvete malih opština električnom energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora.

Prvi grad koji će ući u ovaj projekat je Pleternica, koja je i prvi grad u Hrvatskoj koji poseduje svoju hidroelektranu, a osim toga poseduje i solarnu elektranu koja se nalazi na zgradi Preduzetničkog inkubatora.

Firma „Logistika javne rasvete“ iz Zagreba će uložiti preko 325 hiljada evra u projekat dobijanja električne energije iz OIE za potrebe javne rasvete Pleternice.

Očekuje se da projekat sam sebe isplati u roku od 6 godina, nakon čega će preći u vlasništvo grada.

Pored proizvodnje „zelene“ struje iz solarnih elektrana u pojedinačnoj opštini, planirana je i ušteda zamenom običnih inkadescentnih sijalica štedljivim kompaktnim fluorescentnim.

Pleternica planira i proširenje kapaciteta postojeće solarne elektrane na zgradi Preduzetničkog inkubatora na 30kW, a urađen je i projekat za još jednu hidroelektranu.

Zainteresovani gradovi koji žele da se uključe u ovaj projekat neće imati nikakva ulaganja; u narednih 6 godina će plaćati električnu energiju javne rasvete kao i do sada, a zatim će solarne elektrane preći u njihovo vlasništvo čime će se ostvariti velike uštede.

Projektom je predviđeno da se u 2014. godini uključi 30 malih opština sa područja Slavonije.

Na nivou Republike Hrvatske projekat je vredan oko 10 miliona evra, a deo sredstava će se finansirati iz fondova Evropske Unije.

S.J.