Stručnjaci ocenjuju da je projekat „Južni tok“ još uvek jedna od opcija za snabdevanje Evrope gasom

Svet | Gas

juzni tok nspm.rs

Generalni sekretar Udruženja za gas Republike Srbije gospodin Vojislav Vuletić u intervjuu za „Tanjug“ izjavio je da je predsednik Rusije gospodin Vladimir Vladimirovič Putin izneo dobar predlog o izgradnji gasnog grčko-turskog čvorišta. On je istakao da bi izgradnja ovakvog gasovoda odgovarala Evropskoj uniji jer bi bila u skladu sa Trećim energetskim paketom. Prema njegovim rečima, za gasovod koji bi od pomenutog čvorišta vodio preko Makedonije i Srbije, a zatim do Austrije Evropa nema dovoljno sredstava, što može predstavljati jedan od problema za njegovu realizaciju.

Ekonomista gospodin Ljubodrag Savić za „Tanjug“ je istakao da smatra da je gasovod „Južni tok“ još uvek jedna od opcija zbog toga što je potreban Evropi. On je rekao da će nakon isteka ugovora za snabdevanje Evrope gasom preko Ukrajine 2017. godine ovaj transportni sistem ostati neupotrebljiv. Evropa će se gasom snabdevati samo preko „Severnog toka“, što je nedovoljno da zadovolji njene energetske potrebe.

Nedavno je i nemački kancelar gospođa Angela Merkel podržala inicijativu Bugarske za nove pregovore sa Rusijom o izgradnji „Južnog toka“. Osim toga, bugarski ministar ekonomije gospodin Božidar Lukarski istakao je da Bugarska nema nameru da prekida realizaciju ovog projekta.

Sandra Jovićević

foto: nspm.rs