Strategija aproksimacije je vrlo važna za ekologiju BiH

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine gospodin Mirko Šarović kazao je novinarima u Sarajevu da je Strategija aproksimacije jedan od ključnih strateških dokumenata iz oblasti zaštite životne sredine.

Kako je dodao, usvajanje ovog dokumenta otvara vrata BiH za pristup različitim projektima IPA fondova i platformi za zapadni Balkan, a prvi rezultati posle usvajanja tog dokumenta biće vidljivi na samitu u Trstu. On je izrazio očekivanje da će biti osigurano 10 miliona evra za podršku snabdevanju i rešavanju pitanja otpadnih voda u oba entiteta, dodajući da bi uz taj grant bila osigurana i kreditna sredstva koja se traže od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ovaj dokument je rađen za period do 2050. godine, a preliminarne ocene u Ministarstvu govore o tome da će biti potrebno osigurati više od sedam milijardi evra za njegovu implementaciju. Podvukao je da će se taj novac uložiti u projekte koji se tiču odgovora na klimatske promene, zaštitu biodiverziteta i zaštitu životne sredine, te očekuje da će benefiti toga biti više od 13 milijardi evra.

Kako bi svi važni projekti bili implementirani, Šarović je ocenio da je nužno usvojiti i državnu energetsku strategiju koja bi uskoro trebala biti pripremljena u formi nacrta, a sve to važno je kako bi BiH stekla pravo da aplicira i za sredstva iz oblasti energetike.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević