Štrajk poljoprivrednika u Berlinu – neće smanjenje pesticida (VIDEO)

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Jed Owen)

Nekoliko hiljada nemačkih poljoprivrednika okupilo se juče, 26. novembra, u Berlinu, a neki su došli svojim traktorima, protestujući zbog najave plana smanjenja upotrebe pesticida i hemijskog đubriva u sklopu mera za zaštitu životne sredine.

„Nemačkim poljoprivrednicima je potrebna zaštita kao i perspektive o budućnosti, a ne prekomerni propisi i zabrane“, naveo je sindikat poljoprivrednika u Nemačkoj.

Poljoprivrednici posebno traže ponovno razmatranje plana o zaštiti insekata, koji je početkom septembra predstavila Vlada kancelarke Angele Merkel.

Plan koji je nastao kao kompromis između ministarstava životne sredine i poljoprivrede, predviđa zabranu upotrebe glifosata do 2023. godine. Predviđena je i zabrana herbicida i insekticida u „ekološkim ugroženim“ zonama do 2021. godine.

To je treći protest poljoprivrednika za manje od dva meseca. Poljoprivrednici se uopšteno žale na nedostatak pažnje političara i sve veću pažnju javnosti usmerenu ka pitanjama zaštite životne sredine, a manje za poljoprivredna.

Poljoprivrednici u Bavarskoj su ove godine prikupili više od 1,8 miliona potpisa za „spasavanje“ pčela od pesticida i to je navelo regionalne vlasti da poklone veću pažnju tom pitanju.

Izvor: Zelena Srbija