Stižu tri najmodernija voza za brzu prugu Beograd – Novi Sad

Mobilnost

Foto-ilustracija: Pixabay

Potpisan je ugovor o nabavci tri elektromotorna voza brzine do 200 kilometara na sat koja će saobraćati na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije Štadler, Željko Davidović.

Kako je ranije najavljeno, pruga će biti završena do kraja godine, a radove obavljaju ruski i kineski partneri, sa domaćim podoizvođačima. Nakon završetka sledi testiranje brze pruge i vozova, dok će građani početkom naredne godine moći da putuju novim i modernim vozovima.

„Srbija je danas prvi put u svojoj istoriji nabavila vozove za brzine do 200 kilometara na sat, koji su namenjeni za putnički saobraćaj na pruzi za velike brzine Beograd – Novi Sad – Subotica“, izjavio je ministar Momirović.

Nakon potpisivanja ugovora o nabavci tri brza voza sa švajcarskom kompanijom Štadler, Momirović je istakao da će deonica Beograd Centar – Novi Sad biti završena krajem ove godine i dodao da očekuje da će krajem godine početi i prve probne vožnje tim vozovima.

„Očekujem i da već u februaru sledeće godine uspostavimo komercijalnu liniju do Novog Sada„, rekao je Momirović.

Dodaje da su ta tri savremena elektromotorna voza za brzine do 200 kilometara na sat nabavljena u otvorenom postupku javne nabavke, potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i ostalim propisima Srbije.

„Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu bio je renomirani švajcarski proizvođač Štadler, sa ponuđenom cenom od 62.197.200 eura sa PDV-om. Radi se o tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora, koje nose oznaku Štadler JIŠ 200″, rekao je Momirović.

Ističe da u skladu sa modelom ugovora iz konkursne dokumentacije, na koji se ponuđač saglasio, zahtevani rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar ove godine, a drugog i trećeg 31. decembar.

„Ovo su najsavremeniji evropski vozovi, odličnih performansi, predivnog dizajna, udobni, a ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. WI-FI internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta, mini bar, samo su neke od pogodnosti koje će biti na raspolaganju putnicima“, naveo je Momirović.

Ministar dodaje da savremenim vozovima iza sebe ostavljamo prljave i zapuštene vozove i pruge u koje godinama niko nije ulagao.

„Ovi vozovi će biti slika i prilika moderne Srbije, koja ide u korak sa najsavremenijim tehnologijama, koja je spremna i sposobna da ulaže u budućnost i završava do sada nezamislive projekte“, rekao je Momirović.

Energetski portal