Stižu pametni satovi sa providnim solarnim panelima na displeju (FOTO)

Srbija

Foto: LunaR

Iako solarni satovi odavno postoje, pravu pometnju na tržištu mogao bi da napravi ovaj model, koji se energijom napaja zahvaljujući tehologijama sa transparentnim fotonaponskim modulom. Nedavno je kompanija LunaR, sa sedištem u San Francisku počela sa proizvodnim procesom navedenog modela čije baterije, prema njihovim rečima, nije potrebno puniti, niti redovno menjati, jer svu potrebnu energiju za rad crpe od sunca.

LunaR satovi, koji su donedavno bili i predmet crowdfunding kampanje, veoma moderno izgledaju, a njihov displej ima integrisanu aplikaciju sličnu onima na android telefonima, koju prati i karakteristična funkcionalnost „pametnih“ uređaja. Ona uključuje i budilnik i kontrolu fizičkih i drugih dnevnih aktivnosti, kao i pristup profilima na društvenim mrežama i aplikacijama za razmenu poruka.

Foto: LunaR

Mehanizam koji pokreće sat, kako tvrde proizvođači, napaja transparentni solarni panel postavljen preko čitavog displeja, koji može da crpi energiju i iz prirodnog i iz veštačkog svetla. Nakon samo jednog sata izlaganja dnevnoj svetlosti, litijum-polimerna baterija kapaciteta 110 mAh biva u potpunosti napunjena.

Sat poseduje sve funkcije uobičajene za današnje personalne časovnike, ali takođe i automatsko podešavanje vremenskih zona pomoću spomenute aplikacije. Međutim, on nema baš tipičan displej, jer on zahteva veliku potrošnju energije. Umesto toga, LED diode se nalaze samo na odabranim mestima i uključuju se prilikom upotrebe.

Foto: LunaR

Iz perspektive dizajna, LunaR sat ne izgleda užasno: ima jednostavan crni kaiš, napravljen od nerđajućeg čelika, ukrašen dekorativnim koncentričnim prstenovima. Najveći vizuelni problem predstavlja ogroman LunaR logotip koji zauzima četvrtinu prednje strane.

Prema najavama kompanije LunaR, prvi uređaji će se u prodaji pojaviti krajem tekuće godine.

Izvor: newatlas.com