STIGAO JE RUBICO: Pametan privezak kog su smislili klinci iz regiona (FOTO) (VIDEO)

Vesti | Region

Irma Isak, Luka Vučina, Marin Bevanda i Robert Rožić su dvadesetogodišnjaci iz Mostara koji su pokrenuli startap kompaniju po imenu “Amplius Electronics”. Za početak, oni su osmislili i svetu ponudili “Rubiko”, pametni privezak.

– Naš proizvod omogućava punjenje pametnih uređaja, proširuje njihovu internu memoriju, a u poslovnom okruženju može se koristiti i kao uređaj za evidenciju dolazaka i odlazaka zaposlenih, paljenje i gašenje rasvete i drugo, pod uslovom da rade preko NFC čitača – objasnio je za portal kliX Marin Bevanda, jedan od osnivača Amplius Electronics.

Međutim, kako to već biva na Balkanu, oni nemaju dovoljno novca za njegovu proizvodnju i širenje posla. Zato su pokrenuli IndieGoGo kampanju kako bi sakupili neophodna sredstva.

– Naša firma lansirala je pametni privezak, što je prvi hardverski proizvod u Hercegovini koji preko Indiegogo platforme pokušava da prikupi sredstva. Bilo je i ranije nekoliko sličnih kampanja u našoj zemlji, ali nisu zabeležile poseban uspeh. Mi smo pronašli strane mentore, naporno radili s njima i iskreno se nadamo uspehu – rekao je Marin.

Mladi tim cilja ovom kampanjom da  prikupi 30 hiljada dolara kojima planiraju da finansiraju masovnu proizvodnju svog priveska od 1.500 komada.

Proizvodnja je većim delom planirana u Hrvatskoj i jednim delom u Bosni i Hercegovini.

– Potrudićemo se da prikupimo što više novca, jer nameravamo da zaposlimo nove ljude, okupimo malu zajednicu oko sebe, a naredne godine bi lansirali i idući proizvod – pojašnjava Marin.

Ono što je zanimljivo jeste da su osnivači “Amplisu Electronic” i zvanično najmlađi preduzetnici u Mostaru, a takođe su i pioniri u pokretanju crowdfunding kampanje na području Hercegovine.

Ako možete i želite da im pomognete, kliknite OVDE. A pogledajte i video: