STIGAO JE I PRVI ELEKTRIČNI HUMMER: Predstavio ga je Arnold Švarceneger (VIDEO)

Vesti | Mobilnost | Svet

Legendarni holivudski glumac Arnold Švarceneger predstavio je prototip električnog Hummera H1. Njegov  san o električnom Hummeru H1 ispunila je austrijska kompanija Kreisel Electric, čija električna verzija ogromnog SUV-a razvija 483 konjskih snaga (KS).

Napaja ga baterija od 100 kWh, a domet Hummera iznosi 300 km.

– Kompanija Kreisel Electric je elektrificirala moju G-Klasu prošle zime. Sada je došao na red Hummer, tako da Kreisel održava svoj tempo. Uskoro ću moći da odletim u Los Anđeles u električnom avionu – izjavio je Švarceneger na otvaranju novog Kreiselovog istraživačkog i razvojnog centra u Rajnbahu gde je predstavljen električni SUV, prenosi kliX.

Kreiselov Hummer je zasad samo prototip na kojem je kompanija radila dva meseca. Električni motori se nalaze napred i pozadi, a ogromni SUV je težak 3.300 kg. Njegova maksimalna brzina iznosi 120 km/h.

Kreisel je pre lansiranja Hummera imao nekoliko veoma interesantnih projekata. Na Sajmu automobila u Frankfurtu je predstavio električni Brabus Ultimate E Concept sa 201 KS, koji ima domet od 160 km. Na sajmu je izložena i replika električnog Porschea 910 od 483 KS.