Statistika emisije CO2 u Evropi

Svet

1 Statistika emisije CO2 u EvropiEmisija ugljendioksida nastalog sagorevanjem fosilnih goriva u protekloj godini u Evropi smanjena je.

Ipak procene evropske statističke službe “Eurostat”, objavljene 7. maja, pokazuju da su neke zemlje povećale emisiju CO2. Tako je Nemačka je najveći zagađivač u EU sa 2 odsto više emisije ugljendioksida nego 2012. godine, ili tačno 760 miliona tona emisije CO2.

Glavni uzročnik globalnog zagrevanja je upravo emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte, a među njima ugljendioksid najviše, skoro 80 odsto.

Pored Nemačke, najveći zagađivači su Velika Britanija sa 455 miliona tona CO2, Francuska sa 346 miliona tona CO2, Italija sa 342 miliona tona CO2, Poljska sa 290 miliona tona CO2, Španija sa 224 miliona tona CO2 i Holandija sa 162 miliona tona emitovanog ugljendioksida u atmosferu. Danska, Estonija i Portugalija takođe su povećale emisiju CO2, ipak zaostaju zaostaju za pomenutim velikim zagađivačima. 3,35 milijardi tona CO2, koliko je ukupno emitovano, je za oko 87 miliona tona CO2 manje nego prošle godine.

Kipar je prošle godine smanjio emisiju CO2 za skoro 15 odsto, koliko i Rumunija, dok je u Sloveniji i Španiji smanjena za oko 12 odsto, a u Bugarskoj i Grčkoj za oko 10 odsto.

Inače, EU od 2005. godine velikim industrijskim postrojenjima odobrava ispuštanje određene količine ugljendioksida čiju količinu beleži u registrima. Sistem je regulisan tako da preduzeća koja ne iskoriste odobrene količine, mogu ih prodati onima kojima nedostaju.

Energetski portal