Plastični asfaltni beton- PAC rešava problem plastičnog otpada u Kambodži

Vesti | Svet

 

Foto: Voxfeminae.net

Foto: Voxfeminae.net

Glavni grad Kambodže, Pnom Pen, nekad je bio poznat kao „biser Azije“, a danas je grad smeća u kojem planine otpada kolonizuju životnu sredinu, a prljave ulice zaudaraju po raspadanju.

Ipak, studentkinje Sokanha Ly i Bunhourng Tan imaju optimističnu viziju grada u budućnosti: žele iskoristiti plastični otpad za izgradnju novih puteva.

Sa tim ciljem su 2016. pokrenule start-up Eco Plastic, i ako Ministarstvo javnih radova i prevoza prihvati njihovu ideju, ona bi se uskoro mogla i ostvariti.

– Želimo da Eco Plastic bude ekološki mehanizam za rešavanje problema plastičnog otpada u Kambodži, Jugoistočnoj Aziji i ostatku sveta, kazala je Tan, studentkinja poslovne administracije na Američkom univerzitetu u Pnom Penu.

Tan i Ly već godinama razmišljaju kako „plastični pakao“, kako ga nazivaju, transformisati u „zeleni“ proizvod, a njihovo rešenje je PAC (plastični asfaltni beton) – kombinacija komadića plastičnog otpada i bitumena, smese ugljovodonika koja se koristi u putogradnji. U upotrebi s klasičnim asfaltom, PAC je jeftiniji i trajniji.

Podaci Ministarstva zaštite životne sredine pokazuju da se u Kambodži svakog dana proizvodi više od četiri hiljade tona otpada. Samo u glavnom gradu nastaje dve hiljade tona, od čega 17 odsto otpada jeste plastika. Paralelno sa urbanizacijom, povećava se količina plastičnog otpada na odlagalištima.

Stanovnici Pnom Pena svakog dana iskoriste oko 10 miliona plastičnih kesa. Svake godine prosečna osoba u glavnom gradu potroši više od 2000 plastičnih kesa, što je 10 puta više nego u Kini ili zemljama Evropske unije.

Izveštaji pokazuju da se u Aziji odvija gotovo 50 posto globalne proizvodnje plastike, a predvodi Kina sa 28 odsto.
Kako bi smanjila količinu plastičnog otpada, kambodžanska vlada nedavno je zabranila proizvodnju, distribuciju i uvoz plastičnih kesa manjih od 25 centimetara i tanjih od 0,03 centimetra i uvela naplatu kesa u supermarketima i šoping centrima. Cilj je prepoloviti upotrebu plastike do 2019. i za 70 odsto u idućih sedam godina.

– Naš idući korak je istraživanje i razvoj. Proučavamo nove materijale koje možemo dodati PAC-u kako bi ga učinile još više jedinstvenim, isplativim i svrsishodnim, rekla je Ly, studentkinja građevine na Fakultetu Zaman u Kambodži.

Uvođenjem inovativnih tehnologija one žele pomoći vladi da reši goruće probleme, ali i inspirirati i osnažiti žene u STEM područjima.

Izvor: Voxfeminae.net

Milisav Pajević