Staro za novo: Dovezete stari dizelaš, dobijete 8000 evra manji račun za novog Opela

Mobilnost

Početkom oktobra ove godine, u cilju smanjenja nivoa zagađenja vazduha, nemačka vlada ponudila je vlasnicima starijih dizel vozila dve opcije: zamena starog automobila za novi ili ugradnja hardvera za kontrolu emisije štetnih gasova.

Foto-ilustracija: Pixabay

Program staro-za-novo podržava i auto-industrija, a poslednji među proizvođačima četvorotočkaša koji su odlučili da svojim kupcima umanje račun za novo vozilo ukoliko dovezu svoje prethodno je Opel.

Vlasnici auta bilo koje marke emisionih standarda od Euro 1 do Euro 4 mogu, uz bonus koji ide i do 8 hiljada evra, da kupe Opela, potpuno novog ili slabo korišćenog uz dve godine garancije. Uslov je da njihovo nekadašnje prevozno sredstvo bude izbačeno iz upotrebe i uništeno.

Sniženu cenu mogu da ostvare i ljudi koji voze automobile Euro 5 standarda u nemačkim oblastima sa visokim zagađenjem kao što su Minhen, Štutgart, Keln i Hamburg.

Ovim potezom kompanija nastoji da pruži podstrek vozačima da njihova odluka pri odabiru automobila bude ekološki osveštenija.

Slične akcije svojim klijentima su već ponudili Volkswagen, Audi, Seat, Porsche, Renault i Mercedes, kako bi ih motivisali da pređu na automobile sa Euro 6 i Euro 6d standardom.

Jelena Kozbašić