Stakleni krov za zagrevanje vode, prostorija i proizvodnju struje

Stakleni krov za zagrevanje vode, prostorija i proizvodnju strujeŠvedska kompanija „SolarTech“ razvila je sistem „SolTech Energy“ koji omogućava iskorišćenje solarne energije u bilo kom objektu. Ovaj sistem se sastoji od staklenog krova, a dostupan je u nekoliko verzija.

Jedna od mogućnosti „SolTech Alfa“ je da ispod staklenih crepova bude postavljeno crno platno koje povećava apsorbciju sunčevog zračenja, a zatim sistem „SolTech Energy“ zagreva vazduh koji se nalazi u vazdušnim džepovima ispod ovih crepova. Vazduh se koristi za zagrevanje vode koja je preko akumulatora povezana sa sa sistemom grejanja kuće.

Druga mogućnost „SolTech Sigma“ je da ispod ovih staklenih crepova cirkuliše voda koja se zatim koristi za zagrevanje celog objekta. Ovakav sistem može biti povezan na već postojeći sistem za grejanje objekta čime se ostvaruje znatna ušteda.

Treća mogućnost „SolTech Power“ je da u ovakvom sistemu budu instalirane ćelije koje će pretvarati sunčevu energiju u električnu energiju. Ovakav sistem najsličniji je solarnim panelima.

Takođe postoji i sistem za betonske krovne konstrukcije „SolTech Techno Solar“ koji je posebno dizajniran za uštedu energije u zgradama.

S.J.