Stabilno snabdevanje gasom Republike Srbije

Srbija

Aleksandar-Antic-ministar

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić u intervjuu za TV Pink izjavio je da ne postoji najava kompanije „Gasprom“ da postoje problemi kada je reč o snabdevanju gasom Republike Srbije.

Gospodin Antić je istakao da Republika Srbija ima veoma čvrst ugovor sa „Gaspromom“ o dugoročnom snabdevanju gasom, kao i da su njime definisane njihove obaveze sa isporukama, ali i dinamike vezane za period godine kada se isporuke gasa vrše, tako da se ne očekuju problemi u vezi prestanka snabdevanja Ukrajine ruskim gasom.

On je istakao da Republika Srbija ima određene količine domaćeg gasa, podzemno skladište gasa „Banatski Dvor“ ima oko 450 miliona kubnih metara gasa, a postoje i određeni subjekti koji mogu da supstituišu potrošnju gasa nekim drugim energentom, npr. mazutom.

Gospodin Antić je podsetio i da je prošle godine urađen stres test koji je anticipirao različite krizne situacije kada je reč o nedostatku gasa, kao i da je Republika Srbija imala najbolji rezultat u celom regionu.

Sandra Jovićević

foto: mre.gov.rs