Stabilna energetska situacija u Srbiji

Srbija
energetika pks.rs

foto: pks.rs

Danas 21. oktobra 2015. godine održana je sedma sednica Odbora za energetiku i energetsko rudarstvo u prostorijama Privredne komore Srbije.

Predstavnici Udruženja toplana Srbije istakli su da ne postoji osnov za značajnije sniženje cena grejanja, iako je snižena cena gasa. Kako je navedeno, cena toplotne energije je u prethodnom periodu bila niža od realne cene, a sada su uvećani troškovi distribucije gasa i transporta, tako da ne postoji mogućnost za veće smanjenje cena gasa.

Predstavnici JP „Srbijagas“ naveli su da neće biti problema u snabdevanju gasom u predstojećoj grejnoj sezoni. Takođe je istaknuto da je u planu proširenje podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“ što će doprineti stabilnijoj energetskoj poziciji Republike Srbije. Rečeno je i da u skladištu „Banatski Dvor“ trenutno postoji dovoljno gasa za snabdevanje prioritetnih potrošača gasom 112 dana.

Predstavnici NIS-a naveli su da je snabdevenost naftnim derivatima i mazutom dobra, kao i da se u narednom periodu ne očekuju problemi kada je reč o snabdevanju.

Predstavnici EPS-a istakli su da je do sada obavljeno 90 odsto potrebnih remonta u termoelektranama i 82 odsto u hidroelektranama dok se ostatak remonta planira do kraja 2015. godine. Navedeno je i da je premašen bilans proizvodnje uglja za 1 odsto, kao i da na deponijama uglja postoji dovoljno ovog energenta.

Na sednici Odbora za energetiku predstavljena je Berza električne energije za Jugoistočnu Evropu (SEEPEX), kao i projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase“.

Sandra Jovićević