Stabilizuje se tržište nafte

Region | Nafta

257674Juče je u Parizu saopšteno da bi veća tražnja od prognozirane trebalo da podigne cenu nafte tokom 2016. godine, uprkos tome što visoke zalihe nastavljaju da vrše pritisak na cene „crnog zlata“. To je saopštila je juče Međunarodna agencija za energetiku (IEA), a prenosi Tanjug.

Globalna tražnja za naftom će ove godine porasti za 1,4 miliona barela dnevno, na 96,1 milion barela dnevno, navodi se u mesečnom izveštaju IEA o tržištu nafte, a prenosi agencija Frans press.

Time je revidirana prošlomesečna prognoza kojom je predviđano povećanje tražnje za 1,3 miliona barela dnevno.

Iako očekuje uravnoteženje na tržištu nafte, IEA je upozorila na postojanje visokih zaliha nafte koje predstavljaju pretnju po nedavnu stabilnost cena nafte.

Cene nafte su se prošle nedelje oporavile sa dvomesečnog minimuma, a cena američke nafte WTI za isporuku u avgustu je juče porasla za 2,04 dolara, na 46,80 dolara za barel na Njujorškoj berzi, dok je cena „brenta“ za septembarske isporuke porasla za 2,22 dolara, na 48,47 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u julskom izveštaju, objavljenom juče, prognozirala smanjenje prekomernih globalnih zaliha u ovoj i narednoj godini, jer nečlanice OPEK-a, a naročito SAD, smanjuju proizvodnju.

OPEK, takođe, predviđa ubrzanje rasta globalne tražnje u 2017. godini, što će omogućiti tržištu da ukloni prekomerne zalihe.

Za 2017. godinu, IEA prognozira skok tražnje od 1,3 miliona barela dnevno, na 97,4 miliona, navodi AFP.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović