Šta su stvarne, a šta nepotrebne prepreke u poboljšanju srpske energetike? (FOTO)

Foto: EP

U ponedeljak, 8. maja 2017. godine, u Beogradskom hotelu Crowne Plaza, održana je konferencija pod nazivom Nova srpska energetska strategija. Ovaj događaj u organizaciji magazina „Newsweek“ i Adria Media Group-a, kroz četiri panela, ispratio je aktuelne teme energetske efikasnosti i gasnog sektora, investicije  i šanse za pokretanje razvoja energetike, ali i analizirao strategiju srpske energetike.

U uvodnom obraćanju, Vojislav Tufegdžić, zamenik glavnog urednika Newsweek Srbija, kao povod za ovo dešavanje istakao je potrebu da se javnosti predstavi realno stanje u sektoru energetike Srbije.

– Verujem da ćemo u okviru četiri današnja panela svakako uspeti da odgovorimo na većinu pitanja o tome šta su stvarne, a šta nepotrebne prepreke u poboljšanju u energetici i kako to možemo prevazići – istakao je gospodin Tufegdžić.

Na otvaranju konferencije, prisutnima se obratio i ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

Ministar je poručio da je naš energetski sektor od ključnog značaja za ukupan razvoj Srbije i da on treba da nam da neophodnu energiju za razvoj industrije. On je takođe podsetio da smo dobili novi zakon o energetici i usvojili strategiju.

– Srbija je poslednji veliki i ozbiljan objekat izgradila 1991. godine i od tog perioda nije bilo objekata koji bi trebalo da prate ozbiljan idustrijski razvoj, a nismo uhvatili korak u korišćenju obnovljiih izvora i svega što čini energetski sistem održivim – objasnio je ministar Antić.

Ministar je naglasio da Srbija mora biti energetski sigurna, da mora obezbediti stabilnost snabdevanja građana i privrede, zbog čega je neophodno imati agresivnu investicionu politiku. Takođe je objasnio da je kroz Zakon o energetici data ozbiljna pozivnica za sve koji hoće da investiraju u obnovljive izvore, dodavši da je proteklih godina dobijeno na mreži oko 80 megavata, a da se očekuje oko 500 megavata novih kapaciteta.

Energetska politika mora da se odvija u dva pravca. Oko 99 odsto naših energenata čini ugalj, zbog čega moramo da razvijamo kopove i obezbedimo da se investicije u taj sektor ozbiljno realizuju. Znate da oko 70 odsto električne energije proizvodimo iz uglja, tako da razvoj kopova mora biti u prioritetu. Ove godine ćemo imati na raspolaganju gotovo 250 miliona evra u budžetu za razvoj Kolubare. Oko 22 milijarde idu na nove investicije, a devet na održavanje, što će nam obezbediti otvaranje novih polja E, G i Radljevo – rekao je ministar.

Foto: EP

Antić je naglasio da se mora graditi i još novih objekata.

– Sve projekcije kažu da će Srbija već u narednim godinama imati potrebe za novom energijom – takođe je rekao Antić, dodavši da se mora voditi mnogo više računa i o hidro potencijalima.

On je spomenuo i gradnju Đerdapa 3, kao i gradnju TE Bistrica.

– Apslutno sam uveren da ćemo ostvariti ciljeve od 27 odsto u obnovljivim izvorima do 2020. godine. Imamo već 500 megavata u projektima koji su u toku, a imamo i ozbiljan potencijal u biomasi – dodao je ministar.

Ministar je naglasio i da se mora ući u projekte energetske efikasnosti, ali je dodao da Srbija nema dovoljne količine nafte i gasa.

– Oko 75 odsto nafte i gasa uvozimo, pa moramo obezbediti infrastrukturu. Trenutno imamo pravac snabdevanja gasom samo iz Mađarske, a radili smo i sa Bugarskom. Imamo grant od EU vredan 50 miliona evra, a posle moramo da nađemo i kako ćemo napuniti taj gasovod. Mi trenutno pratimo i Severni tok 2, kao i Turski tok, i sve su to šanse koje mogu i obezbediti sigurnost- poručio je Antić.

On je rekao da Turski tok u ovoj fazi predstavlja samo gasovod koji obezbeđuje da budu povezane Rusija i Turska, a to da li će se dalje razvijati se vrlo pažljivo prati od strane Ministarstva.

Antić je naglasio i da Srbija želi da otvori tržište za električnu energiju i gas, a da tržište još nije zaživelo zbog kontrolisane cene struje, ali da je to dobro po građane jer bi, u suprotnom, plaćali realnu cenu koja je mnogo veća.

Pored ministra Antića, prisutno je bilo više ljudi iz Ministarstva rudarstva i energetike, ali i predstavnici Agencije za energetiku, Udruženja za gas i Privredne komore Srbije.

Foto: EP

Na prvom panelu, pod nazivom „Izazovi strategije srpske energetike“, govorili su Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora  za strategiju EPS, Mirjana Filipović, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, i Ljiljana Hadžibabić, član Saveta Agencije  za energetiku.

Pored detaljnog upućivanja u stanje termoenergetskog i hidroenergetskog sektora, kao primarnih u našoj zemlji, tokom diskusije se govorilo o otvaranju Poglavlja 15 u pristupanju Srbije EU. Pitanje o kome je takođe vođena diskusija je cena električne energije u našoj zemlji, kao i stanje energetskog tržišta i njegova uporedna analiza sa zemljama regiona.

Drugi panel bio je posvećen prirodnom gasu, kao održivom izvoru energije, koji je u ekspanziji kako u Srbiji, tako i u čitavom regionu. Na njemu su govorili Jovica Budimir, izvršni direktor za investicije JP Srbijagas, Dragiša Martinović, savetnik generalnog  direktora JP Srbijagas, i Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas. Na panelu se pretežno govorilo o kapacitetima i problemima u gasnoj privredi, strateškim planovima Srbije i potencijalima gasnog biznisa.

Foto: nis.eu

Na trećem panelu, pod nazivom „Energetska efikasnost – projekti za budućnost“ učestvovali su Igor Korać, zamenik direktora Bloka energetika u NIS, Momir Antonić, direktor GasTeh Inđija, Ljubinko Savić, zamenik sekretara Udruženja za energetiku PKS. Tema panela bila je  komprimovani prirodni gas, ali i proizvodnja električne i toplotne energije u mini gasnim elektranama. Učesnici su podsetili na potpisani sporazum Srbije sa EU, prema kom se naša zemlja obavezuje da do 2020. godine proizvodi 27 odsto energije iz obnovljivih izvora, ali su i prezentovali već sprovedene i planirane prakse koje vode ka ostvarenju ovog cilja. Između ostalog, mogla je da se čuje strategija kompanije NIS koja se nalazi na putu prelaska iz naftno-gasne kompanije u energetsku.

Foto: EP

Na poslednjem tematskom bloku razgovora, pod nazivom „Investicije u energetici – šansa za pokretanje privrede“, učestvovali su Rastislav Kragić, samostalni savetnik Ministarstva energetike, Nebojša Lemajić, izvršni direktor za investicije  i razvoj JP Transnafta Srbija, i Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS. Tokom panela je zaključeno da, iako su razvoj i implementacija obnovljivih izvora energije dug i složen proces, Srbija dugoročno mora da energetiku da orijentiše u tom pravcu. Veliki napori u ovoj oblasti u budućnosti svakako će obuhvatati i rad na tome da cena energije dobijene iz obnovljivih izvora bude konkurentna ceni energije dobijene iz fosilih goriva, što u ovom trenutku u našoj zemlji nije slučaj.

Organizacija tematskih skupova poput ovog, posvećenog energetici, svakako su neophodni u budućnosti, kako bi i široj javnosti bio omogućen uvid dokle je Srbija stigla u procesima modernizacije i povećanja efikasnosti i održivosti energetskog sektora.