Šta se desi kada se jedan zoo vrt u potpunosti napaja čistom energijom?

…Emisije ugljen-dioksida se na godišnjem nivou smanje za 7.425 tona, što je jednako količini tog štetnog gasa koju u toku godine upije 8.740 hektara šuma.

Foto: Wikipedia/Lawrence G. Miller

Zoološki vrt Detroit u američkoj saveznoj državi Mičigen je doneo odluku da izvrši potpunu energetsku tranziciju sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju. S tom namerom se i pristupio MIGreenPower programu koji je razvila energetska kompanija DTE Energy, načinivši ogroman iskorak na svom „zelenom putu“.

Detroitski zoološki vrt teži da negativni uticaj svog rada na životnu sredinu svede na minimum, a prelazak na čistu energiju, i to onu poreklom iz Mičigena, je samo jedna od mera koju sprovodi kako bi ispunio svoj cilj. „Naša posvećenost održivosti prožima sve što radimo, od naših ekološki odgovornih aktivnosti do obrazovnih programa namenjenih čitavoj zajednici“, izjavio je izvršni direktor Ron Kagan.

Dodao je da im program kom su se priključili izuzetno olakšava ozelenjavanje poslovanja zato što njihove energetske potrebe značajno prevazilaze energetske kapacitete koju mogu da proizvedu samostalno. Onaj deo, koji pak mogu sami da naprave, nastaje od životinjskog otpada i ostataka hrane, ali i iz tzv. Pametnog cveta, specifičnog prizemnog sistema solarnih panela. Za 365 dana proizvede više od 4.000 kWh električne energije.

Jedna od važnih tačaka „zelenog puta“ je i smanjenje otpada što je zoološki vrt postigao tako što je ukinuo prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu – flaša, slamčica, kesa i poklopaca.

Za prevoz od tačke A do tačke B se u sklopu zoološkog vrta Detroit koriste solarni i hibridni bicikli i vozila za golf, a povrh svega je unapređena energetska efikasnost u više od 50 objekata i uvedeno je LED osvetljenje.

O MIGreenPower programu

Korisnici MIGreenPower programa, pokrenutog 2017. godine, smanjuju svoj ugljenični otisak tako što pružaju podršku razvoju obnovljivih izvora. Ono što takvu opciju čini privlačnijom u odnosu na ulaganje novca u npr. sopstvenu solarnu elektranu na krovu je to što je pristupačnija i ne stvara gnjavažu oko posedovanja i održavanja postrojenja.

Džeri Norsija, predsednik DTE Energy, je detroitskom zoološkom vrtu poželeo dobrodošlicu među one koji zajedničkim snagama čuvaju planetu za svoju decu i buduće naraštaje. „Zoo se pridružio poznatim mičigenskim ustanovama poput Forda, Dženeral Motorsa i Univerziteta Mičigen i više od 8.300 pojedinačnih domaćinstava i preduzetnika u okviru MIGreenPower kako bi uticali pozitivno na životnu sredinu. Program obezbeđuje efikasan način da snabdeva zoološki vrt sa 100 odsto obnovljive energije“, kazao je on. Neki od izvora koji će to omogućiti su i tri vetroelektrane koje će biti puštene u rad 2020. godine.

Oko 2,2 miliona stanovnika jugoistočnog Mičigena crpi energiju od DTE Energy. Kompanija nastoji da do 2040. godine svojim potrošačima obezbedi energetski miks u kom će 80 odsto energije biti obnovljivo.

Jelena Kozbašić