Šta mediji mogu da urade za zaštitu životne sredine? (FOTO)

Foto: EP

U organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), odnosno Programa podrške civilnom društvu u oblasti životne sredine (CSOnnect), u hotelu Envoy, održan je radni doručak na kom su prisustvovali brojni predstavnici medija i medijskih kuća.

S obzirom na to da Srbiju uskoro čeka otvaranje poglavlja 27 za pristup Evropskoj Uniji, poglavlja vezanog za klimatske promene i zaštitu životne sredine, novinari su pokušali da odrede koja je njihova uloga  u čitavom ovom procesu.

Jasno je da je jačanje civilnog sektora jedan od najsnažnijih načina da se dopre do svesti zagađivača, a to je moguće jedino ukoliko se čuje glas običnog čoveka –  a kako drugačije, nego kroz medije. Zapravo, cilj ovog radnog doručka i jeste bio upravo to, da se novinari što više uključe u izveštavanje o ovim temama, a REC je voljan da im pruži svaki vid podrške.

CSOnnect je iskoristio priliku da najavi da će krajem godine podeliti nagrade medijskim kućama i pojedincima koji se najviše budu zalagali u ovoj oblasti. Takođe, oni će i na svaki drugi način podržavati osnaživanje organizacija civilnog društva (OCD), kroz brojne projekte, podsticaje i aktivnosti koje će za temu imati zaštitu životne sredine.