Šta je EMS dobio kupovinom akcija crnogorskog elektroprenosnog sistema

Vesti | Srbija

Foto: EMS

Sa novom kupovinom akcija Elektromreža Srbije sada je i zvanično vlasnik 15 odsto crnogorskog elektroprenosnog sistema. Vest o širenju poslovanja EMS-a, i u vreme pandemije, odjeknula je na evropskom tržištu struje i medijima.

EMS je u crnogoskom prenosnom sitemu već imao 10 odsto udela, a za kupovinu još 5 odsto akcija plaćeno je više od šest miliona i devetsto hiljada evra. To Srbiji donosi prihod i višestruko poboljšava poziciju u evropskom sistemu prenosa struje.

Tokom pandemije EMS nije stao, čak je radio intenzivno, možda intenzivnije od svih drugih i kupovina dodatnih akcija prenosnog sistema Crne Gore u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja dobra i oprvdana investiciona ulaganja.

„Nije samo u prihodima, osnovni benefit za društvo ovakvih prenosnih sistema jeste pouzdanost rada kako na nacionalnom tako i na regionalnom nivou“, kaže Jelena Matejić, direktorka EMS-a.

„To daje mogućnost elektromreži našoj da bude u bordu direktora, ali da učestvuje u dividendi. Ali ono što mislim da je još značajnije, što ovo predstavlja prvi korak u našem strateškom cilju da budemo regionalni energetski lider zato što smo mi tranzitni energetski koridor„, ističe ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

EMS nastavlja i gradnju trase „Transbalkanskog koridora za prenos struje“ koji spaja Istočnu i Zapadnu Evropu. Elektronergetski kabl ispod Jadraskog mora, koji povezuje Crnu Goru sa Italijom, već donosi prihod.

„Transbalkanski koridor znači ne samo povećanu nacionalnu energetsku sigurnost Srbije, zato što ćemo imati nove trafostanice na graničnim delovima sa drugim državama, nego znači zapravo energtsku stabilnost regiona, bolji život građana mnogo više mogućnosti za ulgnja i investicije. Nema više promena napona koji se dešavaju“, kaže Mihajlović.

Foto: EMS

Najava ledenih dana, ekipe na terenu

A srpska prenosna mreža tu stabilnost provrdila je i prošlog petka – u jednočasovnom evropskom padu napona naši potrošači nisu imali problema.

Ali neke zemlje Unije isključivale su struju i prijavljuju štete u milijardama evra jer je zbog ispada više elektrana i pada frekvencije jedva izbegnut potpuni kolaps u snabdevanju Evrope.

Zbog najave ledenih dana i ekipe EMS-a su na terenu, a radna grupa parti situaciju.

„Sistem radi stabilno, sve naše ekipe su na terenu, držimo i naše sednice kriznog štaba. Prenosni sistem nije imao nikavih ispada ali smo priticali u pomoć reagovali u minutima kada jer u pitanju sinhronizacija rada distribudivnog sistema, sihronizacija rada sa proizvodnjom i nankraju sinhronizacija u interkonekciji“, kaže Jelena Matejić.

A EPS-u je podršlka kolega značajna. To potvrđuju i snimci zaleđene šume kod Gadžinog Hana gde su se ekipe bore sa ledenicama da otklone kvarove.

Bez struje još je oko 18.000 potrošača, najviše u brdsko-planinskim selima na području: Niša, Kraljeva, Zječara, Leskovca, Prokuplja, Novog Pazra i Užica. U pomoć je stigla i Vojska koja raščićava prilaze do trafostanica i bandera.

Izvor: RTS