Šta ABB može da ponudi građevinskom sektoru

Vesti | Srbija

Kompanija ABB, koja već 28 godina drži lidersku poziciju u Srbiji u oblasti industrijskih tehnologija, održala je danas konferenciju na temu „ABB rešenja u građevinarstvu” u hotelu Crown Plaza i tom prilikom predstavila svoje nove proizvode i inovativna rešenja za industrijske i komercijalne objekte, kao i ABB Free@home smart sisteme za stambene objekte, rešenja za punjenje električnih automobila i za solarne sisteme.

Konferenciju je otvorio direktor ABB-a Aleksandar Ćosić koji je izneo podatak da ova kompanija, kao inovativni tehnološki lider, prema Forbsovoj listi predstavlja osmu svetsku kompaniju koja menja svet. Stoga nije čudo da se danas nalaze na čelu energetske industrijske revolucije 4.0.

Foto: Aleksandar Ćosić direktor “ABB Srbija“

O opštim rešenjima u građevinskoj industriji, koja se razvijaju u okviru ABB-ovog segmenta za infrastrukturu i transport, govorile su Branka Radosavljević i Vesna Jovanović. One su se potrudile da istaknu kako u ABB-u imaju rešenje za svaku potrebu klijenta. Ta rešenja pružaju klijentima smanjenje operativnih troškova do 30 odsto, povećanje bezbednosti u kritičnim situacijama, a svojim patentiranim sistemom upravljanja energetske efikasnosti omogućavaju smanjenje emisije CO₂. ABB takođe poseduje rešenje za praćenje, prevenciju i brzu intervenciju u slučaju kvarova kako bi se što pre otklonio eventualni kvar.

Kako se građevinsko tržište prilagođava globalnim trendovima, sve je veća potreba za uštedama energije i za boljom bezbednošću na tržištu, a potrebe za gradnjom uvećavaju se prateći u stopu rast populacije. Različiti tipovi objekata (bolnice i druge zdravstvene ustanove, poslovni objekti, ugostiteljski i dr.) zahtevaju različita rešenja. Tu spadaju i uređaji za merenje energije, kao što je ABB ability edcs. Ovo je inovativna platforma koja daje klijentu priliku da prati, optimizuje i kontroliše električni sistem. Implementacija efikasne strategije putem daljinskog omogućuje da se u bilo koje vreme može upravljati potrošnjom kako bi se uštedela energija.

Nakon pauze Dejan Dešić, rukovodilac divizije infrastruktura i transport, najavio je tri nova govornika. Kad je reč o elektropunjačima za automobile, Predrag Vučinić koji je u ABB u ovoj oblasti već sedam godina izjavio je da su punjači i dalje u Srbiji nepoznanica. Na domaćem tržištu su dostupni i AC i DC punjači. Spori punjači se mogu ugraditi u porodičnim kućama, tržnim centrima i na lokacijama gde ljudi najčešće parkiraju svoje električne automobile, a brzi punjači na pumpama i glavnim putnim pravcima.

Partner domaćina konferencije, Vladimir Šijačić koji se bavi sistemima kućne automatike kao što je ABB-free@home sistem, istakao je da su ciljne grupe za ovakva rešenja investitori u nove i objekte u renoviranju. Free home sistem postoji već ćetiri godine i 14 puta je softverski revidiran i unapređen, a od januara tekuće godine dostupna je nova verzija. Ukoliko su instalacije pametne kuće urađene prema njihovom projektu, za 24 časa je moguće implementirati ovaj sistem u tom objektu. Ovim sistemom se upravlja roletnama, svetlom, grejanjem, klimatizacijom i interfonom. Ovaj sistem je prilagođen softverima na mobilnim telefonima, tabletima i računarima.

Foto: Miloš Kostić direktor “MT Komex“-a

Kad je reč o korišćenju solarne energije, najbolja ABB-ova referenca je solarna elektrana u Velesnici u opštini Kladovo. Direktor preduzeća „MT Komex” Miloš Kostić izjavio je da sa kompanijom ABB sarađuje već sedam godina. Tom prilikom je naveo kakvi tipovi solarnih panela postoje i kakva je njihova primena. Takođe je istakao da se cena električne energije u odnosu na 2000. godinu kada je iznosila jedan eurocent, povećala sedam puta i da će u narednoj godini dostići 9 eurocenti po kWh. Očekuje se povećanje primena mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u industriji i zgradarstvu.

Kostić je predstavio proizvode ABB-a u ovoj oblasti i naveo da je pokriven ceo opseg invertora za privatne kuće, industrijske i komercijalne objekte, za velike solarne elektrane.

ABB postoji u 100 zemalja sveta i globalno je prepoznat kao lider sa odgovarajučim znanjem i odgovarajućom ekspertizom na energetski efikasnim projektima.  Stručni tim ABB-a pomaže ljudima da njihov život bude bezbedniji i udobniji. Sva rešenja se mogu pronaći na portalu „My building” koji čini da vaš život bude lakši.