Srpski olimpijac u akciji čišćenja smeća na Divčibarama

Foto: Čaba Silađi (Printscreen/Instagram)

Srpski olimpijac Čaba Silađi prve dane nove godine proveo je radno – ali, ne u bazenu.

Tokom boravka na Divčibarama, šetajući po planinskim predelima sa svojom devojkom, naišao je na ni malo lep prizor.

„Nas dvoje smo krenuli na vidikovac Paljba, na samo dva kilometra od centra Divčibara, sa namerom da uživamo u pogledu, a zatekli smo nekontrolisanu deponiju iznad koje se neometano fotografišu pogled i selfiji“, napisao je na svom Instagram profilu Silađi.

Njih dvoje su otišli na ručak i vratili se opremljeni sa po par rukavica, dve velike kese zapremine 150 litara i – „bacili se“ na posao!

Krenuli su polako od table i ograde niz strminu.

„Nismo očekivali da ćemo otići toliko daleko ispod vidikovca skupljajući pelene, plastične i staklene flaše, limenke, parfeme, motorna ulja, dečje igračke i odeću, pakle cigareta, papirne i vlažne maramice, čaše, petarde i  još mnogo toga“, nabraja Silađi.

Poznati sportista kaže da im je trebalo oko sat vremena da napune kese koje su poneli sa sobom, ali i da je mnogo toga ostalo za njima.

„Uradili smo sve što smo mogli sa dve kese koje smo poneli. Pomogla nam je samo jedna tročlana porodica koja se tu našla, ljudi su nas samo posmatrali dok su prolazili pored nas“, kaže sportista.

Foto: Čaba Silađi (Printscreen/Instagram)

Nije problem samo u smeću pored staze i puta, nekoliko desetina metara niz stazu Silađi je primetio velike količine otpada i ostatke plastične ambalaže. Kako je kaže najveći problem su vlažne maramice koje se najteže skupljaju i dugo razlažu u prirodi.

„Pozivam sve koji zateknu ovakve prizore da nešto preduzmu jer samo od nas zavisi. Moramo da vodimo računa o svojoj okolini i onome šta ostavljamo za sobom – đubre možda nije naše, ali zemlja i njena priroda jesu“, zaključio je Silađi.

On naglašava da nisu krivi samo turisti i prolaznici, u blizini ne postoji ni jedna kanta za smeće ili neki drugi vid adekvatnog mesta za odlaganje otpada.

Silađi i njegova devojka su objavili svoj apel na društvenim mrežama i dobili brojne pohvale na račun svog truda.

Ko je Čaba Silađi?

Čaba Silađi je srpski plivač mađarskog porekla. Osnovni stil mu je prsni, a plivanjem se bavi od 1997. godine. Ostvario je veliki broj zapaženih rezultata na svetskim i evropskim juniorskim prvenstvima. Na Svetskom juniorskom prvenstvu 2008. godine u Montereju osvojio je srebrnu medalju na 50 metara prsnim stilom, a bronzanu na 100 metara. Bio je član Srpskog olimpjiskog tima na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, a na Evropskom prvenstvu u kratkim bazenima 2009. u Istanbulu osvojio je bronzanu medalju u trci na 50 metara prsnim stilom. To mu je i prva seniorska medalja. Iste godine je na Mediteranskim igrama u Peskari osvojio srebro (100 metara prsno) i bronzu (50 metara prsno), dok je na Univerzijadi u Beogradu takođe osvojio bronzu (50 metara prsno). Zastavu Srbije braniće i na Olimpijskim igrama, ovog leta, u Tokiju.

Jovana Canić