Srpske kompanije visokokvalitetne hrane prvi put na Belgrade Food Show-u

Vesti | Hrana | Srbija

Foto: EP

Petog i šestog novembra 2018. godine više od 80 izlagača iz industrije voća, povrća, mesa i mlečnih proizvoda predstaviće svoje visokokvalitetne proizvode na prvom Beogradskom sajmu hrane. U organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Asocijacije za promociju srpske hrane, ovaj događaj je omogućio izlagačima da dođu do novih prodajnih ugovora, razviju nova poslovna partnerstva i identifikuju investicione mogućnosti.

Foto: EP

„Od kada sam stigao u Srbiju, impresioniran sam koliko hrana ima veliku ulogu u srpskom društvu“, rekao je Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji. „Građani Srbije su ponosni na svoju hranu i vrlo kreativni i inovativni pri eksperimentisanju sa visokokvalitetnim, prirodnim proizvodima Srbije. Vreme je da više ljudi širom sveta to prepozna i sazna koje prehrambene proizvode vrhunskog kvaliteta Srbija proizvodi.“

Foto: EP

„Ovaj događaj je ključan za promociju ogromog potencijala naše prehrambene indstrije„, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. „Pored izvoza domaćih sirovina, mnogo je važnije za Srbiju da koristi ove resurse za razvoj proizvoda visokog kvaliteta i da ih izvozi kao srpske brendove. Tako ćemo svi u lancu vrednosti imati mnogo više koristi. Zbog toga će se Ministarstvo poljoprivrede fokusirati na podršku inicijativama koje čine srpsku prehrambenu industriju konkurentnijom“, objasnio je Nedimović.

USAID je podržao Belgrade Food Show kroz Projekat za konkurentnu privredu vredan 12.000.000 dolara.

Projekat podržava napore koji jačaju srpsku prehrambenu industriju, posebno u domenu voća i povrća. Program podrške je kreiran tako da može da se preslika i time poveća konkurentnost i izvozni potencijal celog sektora. Asocijacija za promociju srpske hrane je partner Projekta u kreiranju održive platforme za promociju srpskih proizvoda i pozicioniranje kao regionalnog lidera u visokokvalitetnoj prehrambenoj industriji.

Pored povećane prodaje i podsticaja partnerstava, Belgrade Food Show nudi stručno-edukativna izlaganja i omogućava kompanijama pristup ekspertima iz ovog sektora informacijama koje pomažu unapređenje poslovanja i pristup novim tržištima.