Srpska malina potukla sve rekorde u izvozu – probija se i u Tursku

Hrana

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonathan Mast)

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da će u 2020. godini, srpska poljoprivreda imati rast od preko 5 odsto u odnosu na 2019. koja je bila rekordna. Srpska malina ove godine je sve rekorde potukla u pogledu izvoza, koji iznosi 247 miliona dolara, kaže Nedimović.

Ceo svet je izgleda tek u godini, koju ispraćamo shvatio da je hrana zlato.

Kako kaže ministar Nedimović, Srbija je zemlja poljoprivrednika, bar 52 ili 53 odsto ljudi su povezani direktno ili indirektno sa poljoprivredom.

„Ali ima jedna stvar koja je bila važna u ovoj godini i što je pozitivno u seriji nesreća – kao društvo smo shvatili koje je mesto poljoprivrede i hrane u celom sistemu bezbednosti jedne zemlje“, rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, zdravstvo je isplivalo u prvi plan kao jedna od novih alatki kojima se štiti država.

„Kada nemate hranu, nastaje gomila problema, pogledajte zemlje u okruženju u martu i aprilu, neke koje smo smatrali da su na vrhunskom stepenu razvoja, gde su bili prazni rafovi. U Srbiji je bilo uvek dovoljno hrane – kada nismo imali nešto dva ili tri dana kao kvasac bilo ga je 4. dana, proizveli smo ga u Srbiji“, rekao je Nedimović i dodao da je naša malina ove godine je potukla sve rekorde u pogledu izvoza, 247 miliona dolara, dok je izvoz jabuka doneo 130 miliona dolara.

Izvor: RTS