Sremska Mitrovica ostvaruje značajne uštede iskorišćenjem biomase za daljinsko grejanje

Srbija | Biomasa

suncokret blog.dnevnik.hr

Opština Sremska Mitrovica već dve godine kao energent za grejanje koristi biomasu. Ovo je prvi grad u Vojvodini i jedan od prvih gradova u Srbiji koji za grejanje koristi ovakav energent.

Kotao na biomasu u ovoj opštini ima snagu od 18MW, a kao energent koristi se suncokretova ljuska. Godišnje je potrebno oko 6600 tona suncokretove ljuske za zagrevanje oko 80 odsto opštine.

Direktor TE-TO „Sremska Mitrovica“ gopodin Nenad Džakić izjavio je da se godišnje proizvede oko 32 hiljade MWh toplotne energije, a kao veliku prednost naveo je to što je uz izgradnju ovog kotla ugovorena i isporuka biomase.

Direktor JKP „Toplifikacija“ gospodin Slavko Sladojević istakao je da cena grejanja u Sremskoj Mitrovici nije menjana dve godine, kao i da se iskorišćenjem biomase ostvaruju značajne uštede.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice gospodin Branislav Nedimović naglasio je da će građani koji žive u kolektivnom ili pojedinačnom stanovanju moći da dobiju određene subvencije kojima će unaprediti energetsku efikasnost.

Najavljeno je da će opština Sremska Mitrovica uskoro početi da koristi i geotermalnu energiju.

Sandra Jovićević

foto: blog.dnevnik.hr