Srbobran u uređivanje Crne bare ulaže četiri miliona dinara

Vesti | Srbija

 

Foto: Opština Srbobran

Foto: Opština Srbobran

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški, zajedno sa saradnicima, i Siniša Vujović, vršilac dužnosti direktora Vodoprivrednog društvaBačka„, posetili su nedavno Crnu baru, prirodni vodotok povezan sa Velikim bačkim kanalom, koji se nalazi u K.O. Nadalj.

Vodotok se prostire u dužini od 1.200 metara, a opština Srbobran zainteresovana je da u budućnosti ovaj rezervoar posluži za navodnjavanje i odvodnjavanje velikih poljoprivrednih površina u okruženju, kao i za druge vidove razvoja.

VPD „Bačka“ je početkom ove godine učinila prve korake na prokopavanju čeonog dela uliva Crne bare u vodotok osnove kanalske mreže. Cilj je do kraja godine ovaj projekat dovesti do kraja kako bi se pod vodom tada našla površina od četiri hektara. Ova površina smeštena je kraj poljoprivrednog zemljišta i mogla bi odlično poslužiti za navodnjavanje. Istovremeno, Crna bara povezana je sa Suvom barom, prirodnom depresijom koja često tokom godine bude pod vodom i otežava radove u polju, pa bi vezivanje dva prostora ustavom omogućilo plansko akumuliranje vode i prirodno dreniranje, rekao je Siniša Vujović prilikom predstavljanja učinjenog i planova koje bi trebalo realizovati do kraja godine.

O potrebi da se Crna bara sistemski uredi i koje bi sve benefite od ovog projekta mogla da ima opština Srbobran, govorio je Radivoj Paroški, predsednik opštine.

– Opština Srbobran ima dosta vodotokova, a aktivnostima „VPD Bačke“ dobili smo još jednu vodenu površinu koja može da posluži za više namena. Voda iz Crne bare može da služi za navodnjavanje, a ceo prostor, koji je povezan i sa Suvom barom, može da posluži i za odvodnjavanje u situacijama kada je to potrebno. Moramo iskoristiti svoje vodne resurse, uz određene radove, kao što je potrebno angažovati snage za čišćenje reke Krivaje i obezbeđivanje većeg dotoka vode, jer je našoj poljoprivredi potreban snažniji kapacitet u navodnjavanju i odvodnjavanju. Ovaj prostor može poslužiti i za razvoj turizma, posebno lovnog, i prostor Crne bare predstavlja bogatstvo za opštinu Srbobran, rekao je Radivoj Paroški.

Prema njegovim rečima, za kompletno uređivanje Crne bare biće izdvojeno četiri miliona dinara.

Milisav Pajević