Srbiju čeka sanacija štete na energetskoj infrastrukturi

Svet

ministri energetike

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednik Komisije za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda prof. dr Zorana Mihajlović sastala se juče sa delegacijom Odbora nemačke privrede za istočnu Evropu koju su predvodili gospodin Rajner Lindner i ambasador SR Nemačke u Srbiji Njegova ekselencija Hajnc Vilhelm. Teme sastanka bile su privredna saradnja dveju zemalja i uključivanje nemačkih kompanija u infrastrukturne projekte u Srbiji.

Ocena sastanka je da je, nakon prirodne katastrofe poplava koje su zadesile Srbiju, neophodno što pre obnoviti infrastrukturu i stambene objekte u ugroženim područjima, kao i raditi na unapređenju sistema za odbranu od poplava.

Gospođa Mihajlović je naglasila, tokom sastanka, da će u najkraćem mogućem roku biti završena procena štete, uz rigoroznu kontrolu podataka koje budu dostavile lokalne samouprave. Inače, prve procene ukazuju na to da je na saobraćajnoj, energetskoj i telekomunikacionoj infrastrukturi pričinjena šteta koja premašuje 250 miliona evra.

Ono što je posebno zanimalo delegaciju iz Nemačke jeste sanacija štete na energetskoj infrastrukturi i projektima u tom sektoru, s obzirom na to da nemačke kompanije imaju najsavremeniju tehnologiju u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Energetski portal
foto: Merz