Srbiji uručen potpisan IPARD II finansijski sporazum 2014 -2020

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

 

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji NJ.E. Sem Fabrici uručio je prekjuče ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović potpisan IPARD II finansijski sporazum 2014 -2020 zaključen između Vlade Republike Srbije i Evropske komisije.

Ovim je srpskim poljoprivrednicima omogućeno da koriste investicionu podršku u iznosu od 175 miliona evra bespovratne pomoći do 2020. godine.

Fabrici je u novom sedištu Uprave za agrarna plaćanja na Novom Beogradu, rekao da IPARD II podrazumeva grant od 175 miliona evra, a da će uz doprinos lokalnih vlasti i privatnog finansiranja biti investirano oko 400 miliona evra u poljoprivredu i dodao da je poljoprivreda veliki potencijal za rast jer ona čini 10 odsto BDP Srbije, 20 odsto zaposlenih je u poljoprivredi a 50 odsto izvoza poljoprivrednih proizvoda ide u Evropsku uniju.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je ocenila da je ovaj program važan zbog usklađivanja poljoprivredne politike Srbije sa zajedničkom evropskom politikom u tom sektoru.

Milisav Pajević