Srbija uspešna u primeni energetskih mekih mera

Srbija

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na sastanku ministara energetike zemalja zapadnog Balkana održanom u Skoplju konstatovano da Republika Srbija uspešno sprovodi implementaciju energetskih mekih mera. U saopštenju se navodi da je istovremeno ocenjeno i da je u potpunosti implementiran značajan broj mera u okviru Razvoja spot tržišta i prekograničnog balansiranja.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije gospodin Aleksandar Antić rekao je tim povodom da je u Srbiji u toku i na dobrom putu primena mera razdvajanja operatora distributivnog i prenosnog sistema.

Ministri energetike šest zemalja zapadnog Balkana ponovili su posvećenost sprovođenju Povelje o održivosti, koje će dovesti do čistije životne sredine kroz realizaciju mera energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Antić je naveo da Srbija prepoznaje značaj potrošnje hidroenergije za ispunjavanje ciljeva u oblasti obnovljivih izvora energije i duboko podržava ulaganja u nove hidroenergetske potencijale. U tom smislu, kako je dodao, naša zemlja pozdravlja i izradu Regionalnog hidro-master plana, koji će prerasti u Studiju razvoja hidroenergetike zapadnog Balkana. On je rekao da je u Skoplju potpisan Program regionalne energetske efikasnosti, kao i dokument Green for Growth Fund.

Jedan od ciljeva ministarskog sastanka bio je i u funkciji realizacije dogovorenih mera konferencije u Parizu, kao i priprema samita koji će u julu biti održan u Trstu.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević