Srbija uplatila 100 miliona dolara Rusiji za gas

Srbija | Gas

gasovod plusonline.rs

Republika Srbija uplatila je Rusiji prvu ratu duga za gas u iznosu od 100 miliona dolara, prema dogovoru koji je postignut u novembru ove godine.

Podsetimo, krajem oktobra ove godine Rusija je smanjila isporuku gasa Srbiji za 28 odsto zbog duga od 224 miliona dolara. Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić tada je izjavio da je u planu da preduzeće „Srbijagas“ do kraja ove godine isplati Rusiji deo duga koji iznosi 100 miliona dolara. On je dodao da je rebalansom budžeta koji je nedavno usvojen predviđeno da polovina duga za gas Rusiji bude isplaćena putem kredita, dok će za drugu polovinu biti dogovorena dinamika isplate.

Nakon toga, premijer Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić i ruski predsednik gospodin Vladimir Vladimirovič Putin u telefonskom razgovoru dogovorili su model isplate duga za gas. Dogovoreno je da će do kraja ove godine Srbija isplatiti Rusiji 100 miliona dolara duga za gas; narednih 100 miliona dolara biće isplaćeno do kraja 2015. godine, dok će preostalih 24 miliona biti uplaćeno tokom 2016. godine.

Sandra Jovićević

foto: plusonline.rs