Srbija treba da primeni iskustva Austrije i Hrvatske za razvoj tržišta peleta i briketa

Svet

european pellet conferencePotpredsednik Skupštine Vojvodine gospodin Milivoj Vrebalov na Evropskoj konferenciji o peletu koja je održana u austrijskom gradu Velsu 26. i 27. februara ove godine izjavio je da je neophodno da se Srbija i Vojvodina fokusiraju na obnovljive izvore energije kako bi postale energetski nezavisne. On je takođe rekao da bi Republika Srbija trebalo da primeni iskustva iz Austrije i Hrvatske kako bi došlo do razvoja tržišta peleta i briketa.

Tačnije, Hrvatska daje subvencije do 40 odsto vrednosti investicije što značajno pomaže razvoju ove oblasti, a Austrija ima jedan od najjačih klastera u Evropi koji okuplja preko 170 firmi koje se bave proizvodnjom peleta i briketa.

Gospodin Vrebalov je istakao i da je razgovarao sa preko 20 ruskih, nemačkih, holandskih i britanskih firmi koje su zainteresovane da ulažu u izgradnju kogenerativnih postrojenja i fabrika peleta u Vojvodini, ali i da otkupe postojeće fabrike.

Na Evropskoj konferenciji o peletu predstavljene su nove tehnologije i inovacije iz oblasti biomase, razvoj tržišta peleta do 2025. godine, istraživanja i studije, programi i inicijative iz ove oblasti u Nemačkoj, Ukrajini, Rusiji, Velikoj Britaniji, Italiji i drugim zemljama.

S.J.