Srbija smanjuje zagađenje primenom novih tehnologija

Srbija

view_image.php antic

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije izjavio je danas prilikom akcije pošumljavanja na Banjici, koja je održana u okviru Svetskog dana šuma, da toplane u Srbiji primenom novih tehnologija nastoje da smanje emisiju zagađenja na svetski standard.

On je naveo da je Republika Srbija u pomenutom segmentu prevela zakonodavstvo Evropske unije u svoj zakonodavni okvir, a dodao je i da postupanje o direktivi o velikim ložištima spada u deo obaveza koje ima resorno ministarstvo. Istakao je da je već izvršena revitalizacija filtera u svim velikim termopostrojenjima, a u čak 13 postrojenja ugrađeni su novi elektro-filteri, dok je u još jednom postrojenju ugradnja ovakvog filtera u toku i biće završena u toku godine. Dodao je da su ovakvom ugradnjom eleminisana praškasta zagađenja iz termopostrojenja, kao i da je Republika Srbija u mnogo boljem položaju kada je reč o zagađenju u termosektoru u odnosu na mnoge članice Evropske unije.

Gospodin Antić je dodao da je resorno ministarstvo za ekološke projekte do sada opredelilo oko 200 miliona evra, a u narednim godinama biće izdvojeno između 700 i 800 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: tanjug.rs