Srbija se „probija“ na Istočno kinesko more: Saradnja srpskih i kineskih stručnjaka

Vesti | Svet | Održivi razvoj

U kineskoj provinciji Ningbo, u periodu od 8. do 11. juna 2018. godine, upriličen je četvrti međunarodni događaj čiji je cilj bio unapređenje saradnje između „azijskog džina“ i država Centralne i Istočne Evrope (CEEC, Central and Eastern European Countries).

Foto: Energetski portal

Aktivnosti u okviru Sajma investicija i trgovine na relaciji Kina-CEEC odigravale su se u obliku konferencija, foruma, simpozijuma, izložbi i kulturnih razmena, a pozivnice za prisustvo su uručene Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Mađarskoj, Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Domaćini, kineske vlasti iz Ningboa, dočekali su učesnike toplo i srdačno, izražavajući želju za intenziviranjem odnosa između zemalja učesnica, kako na naučnom nivou, tako i na poslovnom.

Osmomilionski ekonomski razvijen, lučki grad s izlazom na Istočno kinesko more ugostio je, u okviru svetski priznatog događaja, i predstavnike Srbije.

Foto: Energetski portal

Beogradska kompanija, Centar za energetsku efikasnost i održivi razvoj (CEEFOR), posvećena razvoju projekata usmerenih ka uvođenju mera energetske efikasnosti i primeni obnovlјivih izvora energije u regionu Balkana s osmogodišnjom tradicijom i iskusnim timom stručnjaka, predstavila je svoje aktivnosti kojima je privukla lokalni institut i preduzeće. Već tokom trajanja skupa, oni su započeli izradu plana za kooperaciju.

– Sajam je jedan od mostova koji povezuju Kinu i Srbiju, Kineze i Srbe, istok Azije i istok Evrope, a zajednički rad kineskih i srpskih naučnih krugova i stručnjaka doneće plodonosne rezultate u obe države, rekao je jedan od inženjera kompanije CEEFOR, vidno zadovoljan probojem na azijsko tržište.

Jelena Kozbašić